NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Sunday, March 31, 2013

Tips Untuk Connect TM UniFi IPTV Wirelessly

Modem kat tingkat atas...leceh kalau nak tarik kabel LAN untuk pasang STB kat hall bawah, lagi costly kalau nak buat wiring, jadi solution yang paling cepat dan termurah adalah dengan HomePlug

Beli TP-Link Powerline Adapter Starter Kit (TL-PA211KIT) dekat Plaza Low Yat, dapat harga terbaik RM115 untuk twin plug 


Pasang 1st plug, connect kabel LAN ke modem.


Penting! Pastikan kabel LAN ke modem dicucuk dekat port no. 4 (refer kabel warna kelabu). Kalau guna port lain, STB akan prompt out window error:

ErrorCode: 102011 - Failed to synchronize time. The TSTV feature may be unavailable.


Pasang 2nd plug, pair kan terlebih dahulu, caranya dengan press pair button serentak selama 5 saat. Pair success bila lampu indicator "Home" menyala dan lampu indicator "Network" menyala dan blink. Masa pairing tu tak perlu lah terus pasang 2nd plug kat tingkat bawah...menyusahkan diri jer kalau pairing tak success...hehe buat jer dulu dekat sama floor level. Test dulu dengan laptop untuk detect connection


Bila dah success, baru pasang 2nd plug kat tingkat bawah dan connect kat IPTV. Dah boleh layan


Boleh refer installation guide ni, selamat mencuba

No comments:

Post a Comment