NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Thursday, March 31, 2011

Recall Untuk Pemasangan Tube Insulator

Pemasangan ini perlu kerana kedudukan fuel pipe line Exora secara tidak sengaja menyentuh alternator wire menyebabkan fuel pipe line defect seterusnya akan mengakibatkan limpahan petrol.

Semua Service Centre telah sedia maklum berkenaan perkara ini dan pengguna Exora yang datang untuk service akan terus dipasang dengan Tube Insulator (PW 895276) sekiranya fuel pipe line masih ok.

Tapi kalau dah ada tanda-tanda kerosakan ketara, SC akan replace terus part ni. Ini rujukan part No. “PIPE ASSY WRT CLAIM (Part number PW827322) and “ASSY THERMOSTAT WRT CLAIM” (PW811761) .

Tiada sebarang caj dikenakan sebab boleh claim under warranty :)

Sunday, March 27, 2011

Full Leather Steering & Gear Knob For Exora

Sejak awal tahun aku memang plan nak balut full leather pada steering dan gear knob, cuma tak berkesmpatan nak survey kedai-kedai aksesori kat KL dan Selangor ni, harapkan info dari member yang dah buat, kalau ada.

Nasib baik bro Dzul R3 dah buat, semalam masa menyinggah tengok Rayman pasang fog lamp, dapatlah tengok hasil kerja kedai aksesori ni pada Exo bro dzul, memang kemas dan berkualiti.

Full leather steering, Dzul memilih warna kelabu untuk match dengan warna interior. Ada macam-macam warna pilihan, jadi boleh pilih ikut citarasa sendiri :)
Photobucket

Sama jugak warna pada gear knob
Photobucket

Lepas dapat info dari bro Dzul, petang semalam aku turun terus cari lokasi yang tepat dan sempat jumpa tokey kedai aksesori ni

Business Card Hup Hock Motor Accessories & Service Centre Sdn Bhd, kedai ni terletak dekat Jalan Klang Lama, betul betul tepi main road
PhotobucketPhotobucket

Harga pakej untuk balut steering dan gear knob RM280.00. Tempoh pemasangan antara 3-4 jam

Ni aku sertakan koordinat,senang kalau sesape nak pergi

PaPaGO
E: 101" 40' 35"
N: 3" 5' 57"

Garmin
N: 03" 05.961'
E: 101" 40.584'

Next month Insya Allah aku turun pasang, So, ada bran nak join buat :)

Pemasangan Original Fog Lamp - Cip Geng Warikh

Semakin hangat dan semangat Exorian yang memandu Exo M-Line & B-Line nak pasang original fog lamp, yang terbaru, Cik Geng Warikh aka bro rayman dari jajahan N9 turun puchong semalam jumpa bro Dzul R3 :)

Masa aku sampai terserempak dengan pekanz yang baru jer sudah pasang chrome cover, sempat sembang kejap jer

Bumper Exo rayman dah dibuka untuk memasukkan fog lamp
Photobucket

Rayman sabar menanti....
Photobucket

Dzul R3 tengah pasang suis fog lamp, sukses, indicator fog lamp dah nyala kat meter panel
Photobucket

Exo Rayman berwajah baru :)
Photobucket

Jadi pada sesapa yang berminat, bolehlah call Dzul R3 di 019-4516002. Harga memang terbaik dan termurah, kos keseluruhan RM300 dan yang paling penting, servis memang mantap

Thursday, March 24, 2011

D.I.Y Touch-Up Paint For Scratches & Stone Chips

Biasalah bila kerap ulang-alik highway, nak tak nak mesti dapat jugak tanda stone chipping ni, yang paling meninggalkan kesan kat Exora aku ni kena kat side mirror passenger.
Photobucket
Masa buat sticker eyelid dengan yaxan, ada terpikir jugak nak balut jer side mirror ni dengan CF sticker, tapi bila pikir balik sekali lagi, sayang pulak cat original ni, so biarkan jer lah dulu sampai lah aku terbaca posting dari member EOCM, akuamy yang recommend website ni www.ezytouchup.com, cara yang paling mudah untuk repair scratches dan stone chips dengan harga yang berpatutan secara Do-It-Yourself

Senang...boleh buat online order dan online payment. Pastikan order dibuat mengikut colour code yang betul.
Photobucket
Photobucket

Order pada 11/03/2011 (Jumaat) dan barang pun sampai pada 14/03/2011 (Isnin), memang efisyen :)
Photobucket

Aku order untuk basecoat sahaja, kebetulan jumpa akuamy masa replace kan VS kechat dia, mintaklah dia share kan EZY Wax & Grease Removal dan EZY Clearcoat, bukan nak pakai banyak pun, hehe thanks akuamy
Photobucket

Malam tadi barulah berkesempatan nak buat, refer Direction of Use dan hasilnya...
Photobucket

Memang puas hati, seolah-olah takde kesan chipping pun

Wednesday, March 23, 2011

Pilih Botol Susu Bebas Bisphenol A (BPA)


Photobucket

Lepas jer keluar berita mengenai bahayanya botol susu BPA, kitorang terus pergi cari botol susu yang bebas BPA. Singgah Retail Store Manjaku kat Seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Ada macam-macam jenis, harga 1 botol susu bebas BPA ni ada yang cecah sehingga RM50 sebotol, wow!!. Tapi kitorang tak lah beli yang tu, cari yang harga berpatutan dan ikut kemampuan kewangan sendiri :) maklumlah nak beli banyak, ada 3 wonder kids yang masih menyusu

Dapat yang satu botol dengan harga RM9.90
PhotobucketPhotobucket

Beli 6 botol dulu, sepatutnya kena bayar RM59.40, tapi ada diskaun RM2 sebotol, jadi cuma perlu bayar RM47.40
Photobucket

Sunday, March 20, 2011

Unlock Garmin Map

Download Garmin Unlocker

Extracted files
Photobucket

Copy gmapsupp.img and paste it in Map Locked folder. Notes: For win ce 6.0 user, please rename it to gmapbmap.img before paste it in Map Locked folder
Photobucket
Refer here for guideline to download and update map

Double click Unlock Map Directory and press any key
Photobucket

Processing...
Photobucket

Completed, press any key to exit
Photobucket

Double Click Map Unlocked Folder
Photobucket

And now you have the unlocked map
Photobucket

Saturday, March 19, 2011

Chrome Cover Fog Lamp For Exora

Aku memang berkenan sangat pada chrome cover fog lamp yang terdapat pada Exora H-Line type mc-1. So bila join EOCM ni, senang lah nak dapatkan info berkaitan aksesori Exora dan akhirnya ada member EOCM yang boleh dapatkan chrome cover ni siap pasang sekali, siapa lagi kalau bukan bro Dzul R3. Pemasangan dibuat semalam, 19/03/2011 bertempat di Poliklinik Komuniti Puchong, tempat yang sama raymie pasang foglamp.

Inilah chrome cover fog lamp tu, sorry raymie, tunggu next batch eh, lain kali order sekali :)
Photobucket

Untuk memudahkan serta mempercepatkan pemasangan, bumper depan perlu dibuka
Photobucket

Keluarkan cover fog lamp asal...
PhotobucketPhotobucket

...dan masukkan chrome version
Photobucket

Selesai aktiviti pemasangan, memang cun :)
Photobucket

Pemasangan mengambil masa antara 30 - 45 minit sahaja. Jadi pada sesapa yang berminat, bolehlah call Dzul R3 di 019-4516002. Harga RM80, aku memang puas hati dengan hasil kerja bro Dzul ni.

Original Fog Lamp For Exora M-Line & B-Line

Memang ramai member yang dah pasang original fog lamp Exora dengan Bro Dzul R3, sampai ke Pahang pun ada. Hari ni tiba giliran Raymie pulak untuk pasang fog lamp mengikut spesifikasi H-Line. Mula-mula tapak asal pemasangan kat Persiaran Puchong Prima, tetapi disebabkan keadaan cuaca yang mendung dan hujan pun dah mula turun, last minute tukar ke Poliklinik Komuniti Puchong

Kerja-kerja pemasangan bermula lebih kurang pukul 10.30am. Bumper depan Exora perlu dibuka untuk memudahkan pemasangan.
Photobucket

Suis fog lamp pun perlu diupgrade seperti H-Line spec.
Photobucket

Yang ni best part, bila Dzul dah link kan dengan BCM, indicator fog lamp pun menyala dekat meter panel
Photobucket

ok, siap dah dan confirm fog lamp menyala :)
Photobucket

Jadi pada sesapa yang berminat, bolehlah call Dzul R3 di 019-4516002. Harga memang terbaik dan termurah, kos keseluruhan RM300 dan yang paling penting, servis memang mantap

Wednesday, March 16, 2011

Kerajaan haramkan botol susu polikarbonat Bisphenol A (BPA)

Pengharaman produk berbahaya ini cuma akan berkuatkuasa pada 1 Mac 2012. Untuk memastikan keselamatan anak-anak kita, janganlah beli lagi botol susu jenis ni

Photobucket

Ini pula reaksi kerajaan terhadap keputusan melewatkan penguatkuasaan pengharaman botol susu BPA
Photobucket

Sunday, March 13, 2011

Latest Announcement - Update Map & Get Rewarded From Lokatoo promotion is closed

To Lokatoo users, please take note on the latest announcement below, maybe you still have a chance to get the free Thumb drive

Photobucket

Click the here to know more about the promotion

Tuesday, March 8, 2011

Update Map & Get Rewarded From Lokatoo promotion is closed

As of 4 March 2011, the promotion is closed and congrats to those who have been rewarded with the free thumbdrive

Photobucket

Photobucket

Monday, March 7, 2011

Info Buat Pembayar Cukai Beragama Islam

Notis ini dikeluarkan khusus kepada individu beragama Islam yang membuat bayaran zakat kepada Lembaga Zakat Selangor.
Photobucket

Thursday, March 3, 2011

PAPAGO! X7 Reality M3GPS Edition For GPS Lokatoo



How To Install

Step 1: Download program from NaviTotal.com. Copy and paste it in the SD Card

Step 2: Download Maps. Refer here. Maps file format used is R21. Copy Maps in the Maps folder.

Step 3: To get correct offset, start program with X7_R6600_C7_Reg.exe. Key In Reg Code, trial and error to find correct position. Try 0730000000. Once signal locked, then exit

Step 4: Re-setting to start program with X7_R6600_C7.exe. Do NOT start X7 program

Step 5: Start other PaPaGo program i.e PaPaGo X5SE, wait until signal locked and exit

Step 6: Start X7 program immediately and see whether it get the correct offset

If not, then repeat Step 3 by increasing or decreasing the first 5 digits (07300) until you get your correct offset. If succeed, restart program with X7_R6600_C7.exe

Icon for launchpad X7.ico

Credit to Hazman

Sekadar untuk berkongsi, menu GPS Launchpad yang telah ditambah dengan icon PaPaGo X7 Reality
Photobucket

Ini PID dan CID set GPS aku, Reg Code yang tepat untuk dapatkan lokasi kordinat yang betul adalah 0930000000 bagi kawasan Bandar Baru Bangi
Photobucket

Macam mana nak dapatkan Reg Code yang tepat? senang jer, mula-mula dapatkan signal satellite, lepas tu launch papago X5SE, click Navi > click Mode > click Travel Computer dan screen seperti dibawah dipaparkan. Copy Coordinates, cuma yang "N" sahaja, yang "E" tak perlu
Photobucket

Mula-mula percubaan 1, aku masukkan Reg Code 0730000000, dan coordinate N menunjukkan nilai yang lebih rendah pada skala "minutes" so aku pun tambahkan 5 digit pertama secara trial dan error seperti dibawah, ada beza sket pada nilai "second" takper, tu kira macam ada pergerakan, sebab masa kita attempt nak dapatkan kedudukan tu kita tak statik satu tempat, yang penting bila view map, kedudukan bila navigate betul, atas jalan raya
Photobucket
Update Reg Code untuk dikongsi
0930000000 - Bandar Baru Bangi
0899000000 - Subaidah MITC Melaka
0785200000 - Shah Alam

0729888888 - Tom Yam Corner, Ayer Keroh, Melaka
0799111111 - Johan Setia Klang

dah boleh navigate
Photobucket

New features - Travel Guide
Photobucket
Photobucket

3D Landmark Guide memaparkan kawasan-kawasan yang memaparkan bangunan-bangunan 3D terutamanya di Kuala Lumpur
Photobucket

Seperti PapaGO X6 M3GPS, routing calculation untuk X7 Reality agak lambat compare to PaPaGO X5SE dan Powermap Z9, mungkin disebabkan kedudukan di KL / Selangor ni terlampau banyak alternative route