NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Friday, October 28, 2011

PolNav 6026 For GPS Lokatoo

PolNav 6026 come with junction view & 3D, mfm 20111006 Malaysia & Singapore map included.

How to Install

Download Program. Copy and paste it in the SD Card

These are files in folder PolNav

Photobucket

Edit your navigation script ini the INI file to add command i.e.

ICONXPBUTTON
x = 413
y = 150
Command = \SDMMC\PolNav6\Navigator.exe
SizeNormal = 63
SizePushed = 52
ScaleAlpha = 100
IconNormal = ..\Icons\PolNav.ico
ScaleAlpha = 100
IconPushed = ..\Icons\PolNav.ico

Icon for launchpad PolNav.ico

Click icon PolNav to start navigate
Photobucket

Don't panic...just click "OK"
Photobucket

and now you can navigate...easy right :D
Photobucket

Menu to search for destination
PhotobucketPhotobucket
This is the best part, ada search by GPS tag photo...sama macam PowerMap Z9, mesti cuba ni..

Copy GPS tag photo i.e Hospital Putrajaya dalam folder Photo, click "Hospital Putrajaya"
Photobucket

Click "OK"
Photobucket

Click "Go To"...
Photobucket

...to navigate
Photobucket

Tuesday, October 25, 2011

Weekend Ride - Melawat Atuk

Lepas sambau Riding Boot untuk wife aku terus kitorang rempit balik Melaka...nak melawat Atuk aku yang kurang sihat...ni 1st time wife aku follow ride sekali hehe...sesi pemanas badan...nanti nak ride balik tepen lagi lamalah kena membonceng :D

Sampai rumah atuk aku dalam pukul 9.15pm..duduk dan sembang kejap...Alhamdulillah dah sihat, tepat 10pm cargas pi rumah mak aku sat...



haha nasib baik sampai on time...sekali hujan turun...so pinjam keta mak aku...bini teringin nak makan ikan bakau....layan kat Anjung Batu...



Nasib baik lepas makan hujan pun reda...so boleh lah gerak balik bangi malam tu jugak :D

Monday, October 24, 2011

Sometimes...Suddenly You Want To Reward Your Wife - Riding Boot



Rasa macam tak lengkap plak bila aku jer yang ada Riding Boot...mana taknya hampir 90% wife aku ride ngan aku...pi keje sekali...outing pun sekali..la ni kalau kena masa, dia follow jugak aku ride balik Melaka...takkan biar dia pakai sandal jer...adoii tak syiokkk lerr...takder sengattt :D

Atas dasar "Bini didahulukan, keluarga diutamakan" hehe sabtu lepas singgah ler kat kedai bikersvalley kat Seksyen 8, Bandar Baru Bangi sambaulah jugak brand IZ-2, waterproof, Harga RM370.00. Hehe barulah sedondon

Friday, October 21, 2011

Dainese Pouch Bag



Rabu lepas sempat menyinggah lagi kedai bikersvalley kat Seksyen 8, Bandar Baru Bangi. Kali ni plan nak sambau Pouch Bag, bila ride boleh lah letak kunci rumah, remote gate, Galaxy S II, cdma phone, glove, buff, wallet dan macam-macam lagi barang yang ada dalam poket :D hehe bila clear pocket baru lah selesa nak merempit + kalau hujan takde menjajau nak selamatkan barang-barang ni. Cari yang simple & harga mampu milik...terberkenan lah yang brand Dainese ni..2 tone red & black..match dengan half glove aku...rega pun cantekkk RM40 jer..

Renungan Jumaat

NABI SULAIMAN A.S. DAN SEEKOR SEMUT

Nabi Sulaiman a.s. dikurniakan satu mukjizat oleh Allah SWT. Baginda boleh bercakap-cakap dengan haiwan dan juga boleh mendengar haiwan yang sedang bercakap. Pada suatu masa bumi Palestin dilanda musim kering yang sangat panjang. Hujan sudah lama tidak turun.Tanah pula menjadi kering-kontang.

Lalu, ramailah penduduk datang berjumpa dengan baginda.Mereka meminta baginda berdoa kepada Allah SWT supaya menurunkan hujan.Kebun-kebun mereka yang kekeringan memerlukan air. Jadi, baginda memerintahkan umatnya yang terdiri daripada bangsa jin dan manusia berkumpul di tanah lapang.Mereka mahu berdoa agar Allah SWT supaya menurunkan hujan dengan segera.

Apabila tiba di kawasan lapang itu, Nabi Sulaiman A.S terlihat seekor semut kecil di atas sebuah batu. Semut itu terbaring dalam suasana yang panas itu. Baginda dapat mendengar doa semut yang dalam kehausan itu. Ia berkata, “Ya Allah, tanpa air-Mu aku akan kehausan dan bumi-Mu akan kekeringan. Turunkanlah hujan Ya Allah. Kabulkan permohonan aku ini.”

Nabi Sulaiman a.s. memerintahkan umatnya pulang. Baginda berkata, “Kita harus pulang. Sebentar lagi Allah SWT akan menurunkan hujan. InsyaAllah doa seekor semut ini akan dikabul oleh Allah.”

Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhna orang-orang yang sombong takbur daripada beribadah dan berdoa kepada-Ku, akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina.” Maksud surah Ghafir:80.

Wednesday, October 19, 2011

GPS Upgrade Service For Bro Rene Lim

Bro Rene Lim dari PJ, owner Lokatoo model A1000i request untuk upgrade kan GPS dia dengan Launchpad SE 2011. So deal closed, aku pun turun pi sambau micro sd card



So untuk lokatoo, software version 4.1 untuk Proton dah install, cuma kena gi website Lokatoo untuk dapatkan Activation Key, Garmin success run, PaPaGO X5SE success run...exit via Video button untuk ke Launchpad, PaPaGO ONE aka PaPaGO X8.5 success run, iGO Primo success run, MapKing Landmark success run, NDrive 10 success run dan PowerMap Z9 success run.



Sd card akan diposkan hari ni :)

Monday, October 17, 2011

TT GPS NeXorianZ @ Aloq Staq

Minggu lepas aku ngan Joyy kena pi oustation ke Utagha atas urusan kerja...dari Ipoh ke Taiping sampai ler Aloq Staq...kat Aloq Staq, check in kat Holiday Villa...senang sket tak payah nak drive...boleh menapak jer pi Regional Office



Nasib baik sempat roger Prez NeXo aka bro fandy...haha memang dia dah reserve masa dia untuk kami...layanan 1st class!!! siap datang jemput aku ngan Joyy kat Hotel terus bawak pi makan kat Restoran Zefee, tapak TT rasmi NeXorianz :D...sementara tunggu member lain sampai pekena char kuey tiow dulu



Memula layan lepak luar...sekali hujan daaa...hehe takper hujan rahmat...dah lah masing-masing penuh ngan gadget...terus cargas masuk dalam..aku pun memang nak kena carik soket..nak update GPS geng NeXo...tu dia yang mai TT..



hehehe patutler geng NeXo ni manjang online dan updated...memasing pakai iPhone, Galaxy S, S2, ngan TAB...tapi sorry iphone user...gambaq ada untuk galaxy clan jer...hehe ni buat pembakar semangat untuk bro K.E yang masih setia ngan symbiotic dia :)



Tu dia Prez NeXo...tak lekang ngan TAB..maklum ler bau kedai lagi..hehe tengah sembang-sembang pun boleh WhatsApp lagik :) TT online sekali ngan bro K.E kat Melaka..



GPS upgrade service in progress...malam tu buat untuk bro Jalak Lenteng ngan Nyelam Bluppp..kasik masuk Launchpad 4GB NeXo..atas meja siap ada rear wiper lagi..special delivery dari abam Sham Milo...sanggup mai dari kangaq turun TT ngan aku nak deliver barang ni..Thanks bro! :) nasib baik masa mai ngan balik ko tak jumpa.."Inchik....ada nampak anak saya inchik" hehe



Launchpad 4GB NeXo powered by 7 engine GPS - Garmin, PaPaGO X5SE, PaPaGO X8.5, iGO Primo, Mapking Landmark, NDrive 10 dan Powermap Z9. Siap test dulu...pergh marbeles lah...amacam bro Jalak? haha speechless, so wa kasik gambau lah sebagai bukti....senyum lebau tu :D



Habis TT lebih kurang pukul 12.30 tengah malam...sempat ler posing ngan CBR 1000, brader latip punyer...baru dapat ni...haha seriau jer dia tengok aku naik...takut tumbang kut :D



Terima kasih banyak-banyak pada semua member NeXo yang meluangkan masa TT ngan aku dan Joyy...korang memang sengattt..1st time jumpa tapi sembang cam dah kenal lama..feel like coming home...chewahhhh :D yang tak sempat jumpa...next time aku turun lagi sure aku roger..

Sunday, October 16, 2011

GPS Upgrade Service For Bro Shafiee

Bro Shafiee dari Bintulu, Sarawak, owner Lokatoo model A903 request untuk upgrade kan GPS dia dengan Launchpad SE 2011. So deal closed, aku pun turun pi sambau micro sd card



Spec untuk A903 (Source: Lokatoo)

So untuk lokatoo, software version 4.1 untuk Proton dah install, cuma kena gi website Lokatoo untuk dapatkan Activation Key, Garmin success run, PaPaGO X5SE success run...exit via Video button untuk ke Launchpad, PaPaGO ONE aka PaPaGO X8.5 success run, iGO Primo success run, MapKing Landmark success run, NDrive 10 success run dan PowerMap Z9 success run. Ada customize sket pada launchpad bro Shafiee mintak tambah Pocket Quran..no hal bro..boleh jer

GPS Upgrade Service For Bro Rizwan

Bro Rizwan dari Melaka, owner Perodua Alza request untuk upgrade kan GPS Lokatoo model B1000 dia dengan Launchpad SE 2011. So deal closed, aku pun turun pi sambau micro sd card



Spec untuk B1000 (Source: Lokatoo)

So untuk lokatoo, software version 4.1 untuk Perodua dah install, cuma kena gi website Lokatoo untuk dapatkan Activation Key, Garmin success run, PaPaGO X5SE success run...exit via Video button untuk ke Launchpad, PaPaGO ONE aka PaPaGO X8.5 success run, iGO Primo success run, MapKing Landmark success run, NDrive 10 success run dan PowerMap Z9 success run



Insya Allah esok aku poskan sd card ni :)

Friday, October 14, 2011

Shooting Mode - Action Shot Dengan Galaxy S II

Dengan Galaxy S II, kita boleh ambil gambar pergerakan yang berturut-turut, caranya kat camera setting pilih > Shooting mode > Action shot

Focus camera pada objek yang bergerak...bila selesai click icon "camera" sebelah kanan tu untuk captured action photo dan hasilnya...

kembar dua...



kembar 5 pun boleh..... :D



memang marvelous!!! Selamat mencuba

Sunday, October 9, 2011

Map Updates for PAPAGO! X8.5, X9, M3GPS X8.5, PAPAGO! Android M9 and M3GPS PAPAGO! ONE

How To Update Maps

Step 1: Download Free Map for PaPaGo - Credit to MFM (Only registered user will be able to download the maps. Please register first to login for first time user)

Step 2: Extract file

Step 3: Copy file and paste in the "Maps" folder



Now you can navigate with the updated map :)

Map Features
1. Junction views.
2. Lane assists.
3. 3D Buildings (courtesy of Papago).
4. Shaded intersections.
5. Toll booth alert (Selected toll roads).
6. Speed limit sign (custom version only).
7. Speed camera alert & icon display.
8. Fast POI search.
9. Custom POI icons.
10. Malaysia highway symbol.
11. Announce approaching underpass, flyover, bridge, tunnel, parking area and rest area.
12. Singapore postal code.
13. Coverage of Malaysia, Singapore and Brunei.

Please be informed that MFM-Papago X8.5 maps will be released on monthly basis. It will be released in 1st week of each month

Source: MFM

Saturday, October 8, 2011

Sometimes...You Don't Need Reasons To Reward Yourself - Riding Boot & Half Glove

hahaha tak habis lagi rupanya me"reward"kan diri sendiri lagi, sejak mula pakai ninja ni memang dah terbako bila nampak riders lain pakai riding boot..rasa macam tak lengkap jer bila merempit...alasan nak menyedapkan hati...dah 2-3 kali lalu depan kedai bikersvalley kat Seksyen 8, Bandar Baru Bangi, dah berhenti tapi tak singgah...sampai ler petang tadi...wife aku terus sound direct "singgah jer lah bang...takkan tetiap kali lalu, berenti tapi tak masuk" aduyaiii macam termakan racun jer nanti...pergh...memang peramah bro yang jaga kedai ni..habis aku kena sengattt, tak bley tahan..termakan jugak racun, lepas dah belek-belek...yang ni berkenan di hati..brand IZ-2, waterproof, Harga RM370.00, boleh refer kat www.iztwo.com



Tak habis lagi...masa wife aku duk try riding jacket for girlz...aku terspot half glove...brand alpinestars...memang cari ni pasal senang nak capai barang dalam poket kalau pakai glove yang macam ni...Harga dapat RM30 special diskaun pasal beli riding boot hehe...yang aku beli sebelum ni kat Jusco dah lunyai.. :D



Ayat biasa....cukuplah setakat ni...hehehe

Ganti F1 Style Flashing Brake Light

Dari sebelum raya lagi aku dah perasan F1 Flashing Brake Light yang aku pasang dulu ni macam ada LED yang dah blow...masa raya kat taiping lampu ni pun dah tergesel dengan jalan masa reverse terus tercabut skru...hehe senget jerr lepas tu...dah tak sengattt...sakit mata woooo...petang tadi pusing-pusing kat Seksyen 4 Bandar Baru Bangi, singgah sat kat Kedai Aksesori Teek Seng..nasib baik ada, so kali ni tukar selera...pakai flashing biru plak...terus cargas masuk Exo dalam kedai



Pemasangan lebih kurang 10 minit jer...sekejap pasal wiring semua dah buat...nak ganti brake light ni jer...harga pun ok..RM40...siap dah...baru sengattt balik :D

TT Ngeteh Larut Malam dengan Nexorian & Ninjarian @ Melaka

Malam tadi macam biasalah memang routine aku balik ber TT ngan kengkawan yang setia menunggu ketibaan aku dari Bangi...hehe sape lagi kalau bukan K.E ngan Poknik...mula-mula nak gerak dalam pukul 9.30pm tapi hujan plak...kena lah tunggu reda, dalam pukul 10.30pm tengok dah tak hujan lagi terus rempit...ride santai jer...sampai Melaka dalam pukul 11.40pm...haha poknik dah setia menunggu...1st time sampai awal ni...mau tayang kat aku ekzos baru dia dia...perghhh marbeles betul bunyik :D



K.E pun baru balik dari Pendang, sempat TT ngan geng NEXO...so banyaklah citer pasal kelab dia nak share...sembang sampai pukul 1.30 pagi..sebelum balik amik Jack Exora replacement aku dari K.E....thanks bro!

Friday, October 7, 2011

MARI Memahami & Menghayati BACAAN SOLAT

Sinopsis - Buku ini membincangkan secara terperinci mengenai asas-asas dalam mendirikan solat, ianya merangkumi perincian, ketelitian dan maksud bagi setiap bacaan di dalam solat. Buku ini mampu meningkatkan kefahaman kepada pembaca untuk menyingkap dan memahami maksud-maksud segala bacaan asas dalam mendirikan ibadah tuntutan ini

Memahami pengertian dan makna bacaan di dalam solat adalah penting bagi menjamin kesempurnaan dalam menunaikan ibadah ini, memahami makna di dalam bacaan solat mampu menjana kemanisan dalam mengerjakan ibadah solat dan memupuk jiwa solat dalam diri setiap muslim

Selain daripada itu, buku ini juga adalah naskhah yang amat sesuai untuk dijadikan satu bahan rujukan untuk program-program seperti Bestari Solat dan Smart Solat. Hal ini adalah amat penting dalam menjana kefahaman dalam diri pelajar dalam memahami intipati di dalam solat sejak dari awal peringkat persekolahan

Harga:
Semenanjung: RM15.00
Sabah / Sarawak: RM18.00

Tuesday, October 4, 2011

GPS Upgrade Service For Bro Rosman - Sd Card 4GB

Sebelum ni aku memang ada sambau extra set GPS Lokatoo A1000i, sajer mana tau ada kengkawan yang minat, kalau kena harga boleh lepaskan...akhirnya bro Rosman yang offer harga terbaekkk, senang deal tak banyak citer :D masa tu sd card original cuma 2GB jer, jadi boleh masukkan Lokatoo, Garmin, PaPaGO X5SE & PowerMapZ9...tu pun free space tinggal less than 200MB



Masa main badminton ngan geng SSBC kat SMK La Salle, dia mintak aku updatekan map sekali tambah dengan PaPaGO X8.5, apa lagi...time to upgrade to sd card 4GB, memang senang deal lah...bagi harga terus jadik jer :D



Set GPS bro Rosman Powered by 8 Software Navigation:

1) Lokatoo Software Version 4.1
2) Garmin
3) PaPaGO X5SE
4) PaPaGO X8.5
5) iGO Primo
6) Mapking Landmark
7) NDrive 10
8) PowerMap Z9

Monday, October 3, 2011

Weekend Ride dengan Amran

Ahad lepas, Amran ajak aku ride gi open house Aidil kat Mantin...mau bagi NSR 150R dia warm-up lepas overhaul + dia nak balas dendam pasal tak dapat nak konvoi masa gi team building kat Eagle Ranch hari tu...hehe...start konvoi kat Exit Tol Bangi, tayar golek pukul 10.15 pagi



Cuaca pun suam-suam gitu...tak panas tapi dah start mendung..tawakkal jer kalau hujan ride in rain ler jawabnya :D Berhenti kat R&R Nilai Arah Selatan untuk sarapan...TQ Amran belanja teh tarik..



Lepas dah kenyang terus sambung ride ke Mantin...hehe tak yah pakai GPS pasal Amran dah hafal route yang Aidil emailkan tu...memang confident tahap gaban....tapi akhirnya sesat sampai ke Seremban...keh keh....cesss, last sekali sebab dah tak jumpa jugak, Aidil suruh tunggu kat Balai Polis Mantin jer...dia datang pasal tak mau kitorang terus dalam kesesatan..huhu



Lepak makan-makan + sembang ngan Aidil...dalam kul 1.15 petang kitorang pun gerak balik.

Saturday, October 1, 2011

Thailand Map 01/09/2011 for PaPaGO X8.5

Masa TT Raya kat Taiping, Prez NEXO aka bro fandy ada mintak aku carikan map Thailand yang update sebab nanti geng NEXO ada plan nak buat jelajah ke sana hujung tahun ni. So aku suggest ler guna map Thailand untuk PaPaGO X8.5 yang paling latest dan hangat sekarang ni...baru syooook :D

Photobucket

Photobucket

Download Map Files LINK (password required)

How to get the password
1) Become ABM follower and
2) Click "LIKE" Fan Page Blog Aku Budak Melaka and
3) Click "LIKE" Fan Page Soley2 Badminton Club and
4) Become Supporters to PicBadge Soley2 Badminton Club and
5) Be a Follower to nexonr.blogspot.com