NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Tuesday, July 20, 2010

Garmin For GPS Lokatoo

When I first got this GPS, I was really frustrated, so hard to find places, POI (Point of Interest) are not properly categorized and the layout is so dull

But then, I learned that Garmin can be installed in Lokatoo. Mine was installed by Bro Yusrin - credit to him, thanks bro

It's really easy actually, just follow the instruction correctly.

How To Install Garmin

Step 1: Download Garmin

Step 2: Extract and copy folder into SD Card

Step 3: Download Free Map for Garmin - Credit to MFM

Step 4: Extract and install map to C:\. Click at Folder Garmin\Malfreemaps and copy file gmapsupp.img to folder Garmin in SD Card.

*Note* For win ce 6.0 user, please rename file gmapsupp.img to gmapbmap.img

Step 4: Add Command to your Script Launchpad

BITMAPBUTTON
x = 180
y = 110
Command = \SDMMC\Garmin\RunGMXT\Garmin.exe
BitmapNormal = ..\Icons\jimon_garmin1.bmp (self-select icons)
BitmapPushed = ..\Icons\jimon_garmin1.bmp (self-select icons)

*Note* Adjust "x" & "y" to put the icon else where)

Screen will appear as below.
Photobucket

Step 5: Slot back SD Card in Lokatoo and On Navigator, Click "Navigation"
Photobucket

Step 6: Click "Connect to a Garmin GPS"
Photobucket

Step 7: Click "I Agree"
Photobucket

Step 8: Click "Yes"
Photobucket

Step 9: Click "Done"
Photobucket

Step 10: Click the "circled icon" (spanar)
Photobucket

Step 11: Click "Settings"
Photobucket

Step 12: Scroll down and click "About"
Photobucket

Step 13: Screen shows "Device Id" & "Card Id", Copy Card Id
Photobucket

Step 14: Download garmin kgen

Step 15: Open garmin kgen, insert the Card Id i.e 0123456789
Photobucket

Step 16: Under Select Software Product, click "Generate" to get "Your software unlock code" i.e TNLE4ECG5KESTBLYXQUH8ZKDA, copy this code and replace it with the code in sw.unl file
Photobucket

Step 17: Under Select Map Product, select map according to your country. i.e for Malaysian User, select "City Navigator Singapore/Malaysia NT v2.72, then click "Generate" to get "Your map unlock code" i.e 88WCSKVFQCLMP7BXKPLMJHUKZ, copy this code and replace it with the code in gmapsupp.unl file for win ce 5.0 user or gmapbmap.unl file for win ce 6.0 user
Photobucket

Step 18: Switch off lokatoo

Step 19 Once code generated, copy it to txt file and rename to sw.unl

Step 20: Copy this sw.unl to SD Card into Folder Garmin

Step 21: Switch on lokatoo, click "Navigation", click icon "Garmin", click "I Agree", and click "View map"

Once the satellite search completed, you are Ready to Navigate
Photobucket

Download malay voice here - Credit to Mohamed Afni

Instruction: Copy and replace file in folder voice. On the navigator, select > Tools > Settings > Audio > Voice. Select "Suomi" and click "Done"

244 comments:

  1. bro...nk download software garmin..mcmana bro??

    ReplyDelete
  2. sorry, ada problem sket, link dah ok

    ReplyDelete
  3. akhirnyaaaaaaa.....aku dah berjaya....thanks bro jimon...krn tak jemu2 ajar aku....wooooooooooooooooo.....

    ReplyDelete
  4. hehehe no problem, teruskan usaha menggodek :)

    ReplyDelete
  5. bro...kawan ade godek gps lookato (persona punya), tapi bila on je navigation, commang for garmin dia x leh baca...still kuar yg lama gak iaitu guider(lookato la tu)..canne tu bro?

    ReplyDelete
  6. cuba try guna launchpad yg aku share ni..lepas tu masukkan folder garmin..boleh tak execute

    command to berkait rapat dengan nama fail dan folder yang ada dalam sd card, so kalau ko nak aku tolong, aku kena tau path file ko

    ReplyDelete
  7. sy nak password garmin
    ahmadershad20@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. no problem :) selamat mencuba

    ReplyDelete
  9. raymie...aku dah email sw.unl file kat ko...replace file ni dlm folder garmin kat sd card ko

    ReplyDelete
  10. sifu...tu hari try search kat internet...garmin voice in malay...yg ni ke..??? tak reti laa sifu...lps tu terus upload kat 4shared...
    http://www.4shared.com/file/A4Ui1zay/Malay_voice_update.html

    ReplyDelete
  11. try extract tapi tak boleh...stuck bila kat "find drive". Kalau kita buka folder voice dalam garmin folder, format utk voice adalah .vpm, bahasa lain banyak bahasa melayu jer takder :) nanti aku mintak pinjam member aku yang beli nuvi..kut2 ada malay.vpm :) apa2 aku update nanti

    ReplyDelete
  12. malay vpm...??? lps extract ada sifu...dia tulis (Malaysia__.vpm)...lepas tu taruk kat folder garmin\voice...tapi masa nk tkr malay dlm gps..tak jumpalaaa pulak...tak brp reti laa sifu..dlm folder tu ada notepad Audio_v2.20_SG_Update:
    Compatible Garmin Devices:

    1.nuvi 205 Sing/Mal (010-00717-62)
    2.nuvi 205W Sing/Mal (010-00718-62)
    3.nuvi 255W Sing/Mal (010-00718-69)
    4.nuvi 760 Sing/Mal (010-00657-62)
    5.nuvi 765 Sing/Mal (010-00715-6C)

    Installation Instructions:

    1. Download the correct update execution file onto the PC.
    2. Connect the nuvi to a free USB port on your PC with the USB cable to allow your nuvi to initialize and enter USB mode.
    3. Please back up the GPX folder on your nuvi onto your PC in case of the waypoints getting missing during the download and make sure your unit can supply enough battery power for the update(3 cells or above).
    4. Execute the update execution file on your PC directly.
    5. Follow the instructions provided by the update application on your PC.
    6. Remove the USB connection from the PC. And the nuvi will restart and turn on by itself.


    How to Check Your Software Version?

    1.Touch Tools > Settings > System
    2.Click "About" to check your Audio version.


    System Requirements:

    * IBM-compatible PC running Windows 2000 or later operating system and an available USB port.


    Change History:
    ----------------------------------------------------
    version 2.20
    ----------------------------------------------------
    1.Improve voice guidance of Malay.

    ReplyDelete
  13. terima kasih nizam, semalam tak masukkan sd card, patutlah find drive tu tak function :) bila kita click, dia automatik dah install dalam folder voice kat folder garmin, bila on dengan lokatoo tak dapat nak detect voice malaysia, mungkin tak compatible dengan set lokatoo ni..anyway tq for sharing, kena cari lagi ni :) kalau dapat yang compatible boleh lah share ngan aku :)

    ReplyDelete
  14. bro
    nak tny
    nape yg garmin sy
    bile nak cari jalan
    die kua DETAILS MAP ARE REQUIRED TO USE THIS FEATURE.VISIT GARMIN.COM FOR MORE INFORMATION

    ReplyDelete
  15. bro dah ada ke map install dalam folder garmin?

    ReplyDelete
  16. dah
    sy win ce6.0
    dah tukar die punya text lagi
    cam yg tutorial kat ats ade gtaw

    ReplyDelete
  17. cuba delete map tu dulu dari sd card, kemudian download map yang lain...dan ulang semula step yang saya buat tu

    ReplyDelete
  18. Salam bro,

    password untuk garmin plak?

    yang version yang saya pakai tak leh guna

    ReplyDelete
  19. bro
    password gamrin lagi sekali
    last try
    haha

    ReplyDelete
  20. ok, dah sent kat email yang bro register sebagai follower saya, cuba sampai jaya :) niezamgerrard buat skali jer terus jadi..

    ReplyDelete
  21. tak dpat emel
    cubae ke ahmadershad20@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. boleh pakai untuk A1000 tak garmin ni?
    minta password sifu
    casttelo@gmail.com

    ReplyDelete
  23. pertanyaan untuk arahan ni

    *Note* For win ce 6.0 user, please rename file gmapsupp.img to gmapbmap.img

    berdasarkan gambar:- dalam folder tu dah ada file nama gmapbmap.img...adakah perlu untuk overite

    ReplyDelete
  24. yang existing gmapbmap boleh delete, download map baru, lepas tu rename jer semula, ok, password sent

    ReplyDelete
  25. Salam Bro Jimon,
    Tolong email password ke namza68@yahoo.com.
    Garmin yang saya guna sekarang ada masalah 'laggy' sket..Nak try yang version bro la pulak...thanks...

    ReplyDelete
  26. ok bro, pwd sent via google connect friend email, kalau tak dpt bgtau

    ReplyDelete
  27. Ok bro jimon, download in progress. Nanti saya test tengok....
    Thanks a lot.

    ReplyDelete
  28. ok remy, jangan lupa masukkan map sbb software tu without map

    ReplyDelete
  29. salam bro, minta password garmin utk CE 6.0
    shahrul_sgpetani@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. salam, thanx. x boleh juga bro. apa kata kalau aku format memory card n install balik semua enjin n launchpad? apa pendapat bro?

    ReplyDelete
  31. tak boleh mcm mana? yang software garmin ko download ni without map, dah masukkan map dan rename to gmapbmap.img?

    tak payah format...kalau command betul mesti boleh run :)

    ReplyDelete
  32. bro boleh minta password? Terima Kasih.

    ReplyDelete
  33. ok Roy, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  34. Alhamdulillah, dah leh run Garmin. thanx bro.

    ReplyDelete
  35. ok, no problem, happy to assist you :)

    ReplyDelete
  36. salam..sori lau sy tsilap cakap..saya nak password garnim boleh tak..
    emel:mohdhamidi@live.com.my

    ReplyDelete
  37. ok hamidi, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  38. ok, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  39. ok, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  40. salam, nak pword garmin. orangkcs@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Selamat Hari Raya bro. Nak password boleh?

    ReplyDelete
  42. Yok, boleh, apa nick follower? password will be sent via google friend connect

    ReplyDelete
  43. Yok Are,

    ok, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  44. melayu ipoh,

    ok, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  45. google friend connect? aku x faham la. patut aku tunggu x dapt...jimon, aku ingat ko bagi kat emel aku tapi x da pun. ini emel aku orangkcs@gmail.com

    ReplyDelete
  46. ko sign in dekat follower section guna email apa? So email tu lah yang patut dapat password tu, sorry bro, aku mmg bagi password melalui google friend connect sahaja :)

    ReplyDelete
  47. tq jimon..aku dah dpt. sory sbb 1st time guna google friend connect tapi pwd dah xpired daaa. mintak pwd lain boleh? tq

    ReplyDelete
  48. salam bro melayu ipoh, takder hal...biasalah 1st time :) password resent via google friend connect

    ReplyDelete
  49. Salam bro, rasenya Garmin Lokatoo ni adalah dari edisi Windows Mobile. Kalau kat Garmin Windows Mobile apa saya buat untuk dapat malay vpm berfungsi ada lah rename file English_American.vpm ke English_American2.vpm(utk backup kalau nak pakai balik). Lepas tu saya rename Malaysia_.vpm(atau apa saje bro Niezam share. Yg saya ada Malaysia_.vpm) ke English_American.vpm. Dalam Garmin select English American voice. Lepas tu garmin dah dimelayukan. Saya takde voice vpm melayu professional jadi saya tukar balik ke English American asal. Nanti lepas ni boleh cuba pula sample voice bro Niezam.

    ReplyDelete
  50. Baru test suara melayu bro Niezam kalau tak boleh extract boleh download kat http://rapidshare.com/files/420497065/Malaysia__.vpm.

    Ralat arahan sebelum ni yg betul tukar English_American_.vpm ke English_American_2.vpm. Lepas tu rename Malaysia__.vpm ke English_American_.vpm.

    Komen: Sebutan kiri kanan, terus perfect. Tapi bila sebut nombor rasenya dia ikut grammar english banyak kali ulang dan mengelirukan.

    ReplyDelete
  51. Salam Afni, terima kasih share maklumat tentang voice malaysia untuk garmin, nanti saya cuba dan bagi feedback

    ReplyDelete
  52. ooooo...mcm tu ke bro afni..?? kena rename dulu laaa...saya tak reti sgt..belasah aje..tu hari..godek punya godek jumpa malay voice ni...better sikit kot...kasik test dulu...
    http://www.4shared.com/file/m6xj2--N/Malaysia__.html

    ReplyDelete
  53. cantek lah nizam...ko tolong test eh :) aku sibuk banyak minggu ni..sempat jengah blog ni kejap2 jerr

    ReplyDelete
  54. Salam bro Niezam, terima kasih untuk file kedua.

    Saya dah test kat handset Samsung i8000(Omnia II) voice perempuan bahasa melayu.

    Intonasi lebih jelas dari voice Papago X5(Window Mobile) bahasa melayu. Arahan jelas, masalah nombor dan kilometer lebih baik dari sebelum ni tapi ada sikit ralat bila cecah 1km dia sebut "kilometer" saje tanpa satu.

    Saya upload semula file ni kat http://www.4shared.com/file/ctrFE_ZX/Suomi__.html

    File ini ganti je kat folder Garmin dlm folder voice. Dalam garmin select voice Suomi. Cara ni lebih mudah tanpa rename.

    ReplyDelete
  55. bro jimon, tulong bagi password untuk download garmin...tq

    ReplyDelete
  56. Mr757, boleh, bila minta password sila sertakan nick follower sekali, senang nak bagi via google friend connect

    ReplyDelete
  57. Afni, terima kasih banyak2 share dengan viewer blog ni

    ReplyDelete
  58. Bro Jimon, keep up the good works. Jasa anda dihargai pada mereka yang guna Lokatoo, rasanya without this blog ramai Pna Lokatoo user akan simpan je GPS mereka tanpa fully utilised.

    ReplyDelete
  59. Bro Afni, thanks for the compliment, dah try kat lokatoo...success my garmin with malay voice :) thanks again bro, saya dah update thread dengan link malay voice yang bro bagi tu supaya viewer blog ni pun dapat guna sama

    ReplyDelete
  60. nick follower = shazer

    password download garmin, dan launchpad skali. buat skali harung. baru beli 4GB Kingston nih...

    tulah...mcm afni kata, jasamu dikenang...banyak pahala tulong org mcm nie.tq very much:-)

    ReplyDelete
  61. ok bro, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  62. Salam bro Jimon, another tip untuk garmin user.

    Bagaimana untuk tentukan arah kiblat guna Garmin.
    1. Pergi ke Tools, Manage My Data, My Locations

    2. Klik Manage, New Location

    3. Change Name: Kaaba

    4. Change Location, Edit Coordinates
    Masukkan N 21' 25.355
    E 039' 49.573

    5. Guna Garmin seperti biasa dan pilih Where to?, My Locations, Kaaba.

    6. Garmin akan alert unable to calculate route. No roads near destination. Klik ok je memang takde routing ke Mekah.(Ni kelebihan Garmin takde pada Papago)

    7. Garmin akan buat satu garis menghala ke Kaabah.

    8. Kilk pada kenderaan untuk dapat top view.

    9. Guna peta tu dengan garisan ke kaabah, pusingkan Lakatoo supaya jalanraya pada peta selari dengan jalanraya sebenar. Anda dah pun dapat arah kiblat yang tepat.

    ReplyDelete
  63. Tip no 8, tu klik pada kenderaan dalam garmin. Jangan pula klik kat Exora ya.

    ReplyDelete
  64. Terima kasih sekali lagi Afni, dah cuba dan success...dpt satu garisan panjang yang menghala ke location Kaaba :) nanti saya buka satu thread untuk tips ini - credit to you

    ReplyDelete
  65. betul tu bro afni...last time beli gps kat forum EOCM..rasa mcm menyesal aje beli ni...konon2 nk tjk kat wife laa...set location guna lokatoo..hancusss...nasib baik jumpa blog bro jimon...install garmin, papago, mapking...siap ada games lagi tu...baru laa syok guna...thanks to bro jimon...

    ReplyDelete
  66. check email yang ko guna untuk sign in kat blog ni..follower lain yang mintak password semua aku hantar melalui google friend connect, takde masalah, semua dapat password

    ReplyDelete
  67. sorry bro...dah ada, masuk dalam spam folder.
    kalau kengkawan lain ada prob, pse check spam folder, mungkin dia masuk situ.

    tq

    ReplyDelete
  68. alamak...pwd expire plak dah. sorry bro, lg skali pse.

    ReplyDelete
  69. Mr757, thanks for remind other follower, ok password resent

    ReplyDelete
  70. sudah dapat download...tq bro jimon. akan ku cuba install malam nie, berjaya atau tidak...

    ReplyDelete
  71. Mr jimon boleh tolong bagi password garmin?
    saya yang duduk sebandar dgn mr jimon. pak usup tapi belum tua lagi.

    ReplyDelete
  72. hehe oooo kena panggil bro usup lah ini macam. Ok, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  73. Ok tima kaseh mt jiman. nanti gue belanja lu minum di mana saja dibangi ni. kalau sy install x jadi you tolong ye. babai.

    ReplyDelete
  74. mr jimon password tu tak landing kat pc sy pong, dah lama sy tunggu, mungkin sesat kot

    ReplyDelete
  75. check email yang register jadi follower, check jugak kat spam email, kalau tak dpt jugak, tak dptlah saya nak nolong sbb org lain semua dapat dengan cara tu :)

    ReplyDelete
  76. bila masa lah nick aku jadi jiman ni :) hehe sia2 jer aku buat blog ni kalau nak aku jugak buatkan tapi kalau nak jugak kena lah bayar...haha apa barang takat belanja minum jerr

    ReplyDelete
  77. Ok bro jimon, password dah selamat landing jam 11.40 hampir masa expired, nasib baik cepat check. biasalah kalau org dah tolong install takkan kita nak buat bodoh je, paham pahamlah jolok sikit upahnya heeee... macam mana pong TQ mudah mudahan jadilah sy install.

    ReplyDelete
  78. salammm..... yahooooooo dah berjaya install garmin. tapi papago3 nak keluar terpaksa tutup GPS. mr jimon ada idea ke

    ReplyDelete
  79. cuba bro usup try ni, untuk keluar dari navi papago X3, pilih "Advance Settings", kemudian pilih "System Setting" ada butang "EXIT" kat bawah hujung sebelah kanan, click dan akan keluar ke launchpad

    ReplyDelete
  80. Guideline for install garmin updated

    ReplyDelete
  81. salam bro jimon,
    nk request pwd utk garmin.
    nick follower wafiy

    ReplyDelete
  82. Ok jimon TQ boleh kuar papago. bila boleh jumpa?

    ReplyDelete
  83. usup, malam ni aku main badminton kat balakong, datang lerr

    ReplyDelete
  84. salam saudara jimon..
    request pwd utk download garmin..
    tq..

    ReplyDelete
  85. wafiy & Wan Ahmad, password sent via google friend connect.

    Note: Wan Ahmad, harap dapat sertakan nick follower bila request password yer

    ReplyDelete
  86. bro jimon...nick follower oneas2227

    ReplyDelete
  87. hehe next time bila bro request password, senang aku nak bagi sbb nick posting bro dengan nick register jadi follower tak sama

    ReplyDelete
  88. salam bro jimon...pwd utk garmin blm muncul..nick wafiy..

    ReplyDelete
  89. wafiy, ada check kat spam email tak? kadang2 masuk kat spam folder, kalau takde jugak bagitau, nanti aku re-send, takder hal punya :)

    ReplyDelete
  90. bro jimon..
    kat spam mail pun xde...
    please resend..thank you..

    ReplyDelete
  91. ok wafiy, password for garmin re-sent

    ReplyDelete
  92. pwd received..time kasih bebanyak..

    ReplyDelete
  93. Salam bro jimon,

    kena mintak lagi password utk download garmin .. takpe kan bro jimon.. please send passwd to serindit@gmail.com

    ReplyDelete
  94. Salam bro jimon,

    Member EOCM nank mintak password
    terima kasih
    upsi80@hotmail.com

    ReplyDelete
  95. bro jimon...nak request password utk Garmin boleh...

    ReplyDelete
  96. Aminuddin & cricket, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  97. upsi80, boleh, dah register jadi follower? apa nick follower?

    ReplyDelete
  98. upsi80, boleh, dah register jadi follower? apa nick follower?

    nick follower : mohd

    sorry la Bro tak pandai antar pakai nama tu sbb masa select profile dia suruh pakai google account. tu keluar upsi80 tuuu... maklumlah takbiasa guna dan tak berapa pandaipun.

    ReplyDelete
  99. upsi80, ok password sent via google friend connect (nick: mohd)

    ReplyDelete
  100. bro jimon.saya dah install Garmin, dah running tapi slalu kuar messsage "access violation" pastu Garmin shutdown..naper yer?

    ReplyDelete
  101. dah ubah kod kat sw.unl dgn gmapsupp.unl (untuk window ce 5.0) atau gmapbmap.unl (untuk window ce 6.0) macam dalam guideline tu, dah buat ke? kalau dah buat jadi mcm tu jugak try re-install. Garmin mmg tak berapa compatible dgn lokatoo, kadang2 crash jugak

    ReplyDelete
  102. bro Jimon terima kasih. saya dah berjaya install... JASAMU DIKENANG. klu sempat jumpe bleh kite Gheteh

    ReplyDelete
  103. welcome upsi80, boleh jer..takder hal

    ReplyDelete
  104. bro jimon, saya dah reinstall sumer termasuk reinstall guider lokatoo baru....tengah test...harap ok ....thanks bro jimon...

    ReplyDelete
  105. walaupun aku agak musykil kenapa ko reinstall guider lokatoo jugak tapi semoga berjaya :) kalau ada masalah kita sama2 cuba selesaikan nanti yer, hehe

    ReplyDelete
  106. Ooo..guider tu sebab saya install Atlas Version 4.0..die nyer interface dah improve.Ni kira buat fresh install la.siap format memory card kasi clean..pastu yang lain saya ikut bro jimon nyer step.skrang running ok...thanks again bro..

    ReplyDelete
  107. bang, yg garmin ni pun nk password gak.
    dlm proses nk upgrade lokatoo saya huhuhu

    ReplyDelete
  108. cricket, ooo aku punya Atlas version 3.0, takder new software update...hehe nanti ada rezeki lebih boleh lah beli A1000i :) no problem bro, janji settle, garmin ko boleh run

    ReplyDelete
  109. Halim, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  110. salam bro jimon..
    nk request pwd utk downloag garmin
    dan garmin kgen..
    nick oneas2227

    ReplyDelete
  111. Salam Wan Ahmad, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  112. terima kasih bro jimon..
    nanti kalu blk kajang,
    blh sekali sekala joint
    ngeteh sama...blh kenal senior2 eocm..

    ReplyDelete
  113. sama-sama Wan, kalau nak datang nanti bagitau awal2, boleh aku reserve masa dan panggil member2 lain turun sekali

    ReplyDelete
  114. salam bro jimon... nak password...

    ReplyDelete
  115. salam kanokizi, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  116. Salam Bro Jimon. Boleh bagi password. TQ.

    ReplyDelete
  117. Salam Suka Hati Ler, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  118. Salam En Jimon, Chan disini..
    Ini Garmin yg hang install lam aku nya Lokatok ni.. ver yg mana..
    adakah akau kena ikut step diatas sekali lagi untuk kestabilan sejabat mesin ni menerima Garminseadanya

    P/s harap makluman

    ReplyDelete
  119. ahchan, ini lah garmin nya..ko start dari step 14, tapi yang menjadi misteri...adakah ko tau card id ko?

    ReplyDelete
  120. Jimon, tak terima password. Please resent

    ReplyDelete
  121. check kat email yang ko register as follower. check kat spam email..kalau takde jugak, nanti aku re-sent

    ReplyDelete
  122. fail unl tu nak bukak cam ner... bleh x plain sikit tak...

    ReplyDelete
  123. nak bukak unl file guna application notepad

    ReplyDelete
  124. salam, bro nak mohon password gsrmin.ok.rar?

    ReplyDelete
  125. Door4Door, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  126. alhamdulilah... password d trima.. lu mmg steady bro.. idup melako.....

    ReplyDelete
  127. hehehe melaka maju pukul 20:10 pada tarikh 20.10.2010

    ReplyDelete
  128. Tuan can u give me passord for garmin lak

    ReplyDelete
  129. ringgo, tak yah lah panggil tuan, panggil bro ok ler, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  130. brother jimon,ini pedangselatan. I dah tahu apa masalah I. I tak install garmin mcm mana nak jalan map. So boleh bagi password garmin bro..lepasni insyAllah ok kot.

    ReplyDelete
  131. Dariku, password sent via google friend connect

    ReplyDelete
  132. Brother jimon, garmin dah download and extracted, tapi folder yg i dowmload ader terkurang 4 file :firmware,gmapbmap.img,GMAPSUPP and gmapsupp.img

    naper yer...tapi dlm folder yg i download ade pula folder "Font" yg takder dlm cth folder yg sifu jimon tunjukkan...dari pedangselatan

    ReplyDelete
  133. salam bro jimon! request password utk garmin! sbb papago x5 dh success install jadi nk try garmin lah! :DD

    ReplyDelete
  134. Dariku, garmin tu wothout map, download map dapatlah file gmapsupp.img, baca posting aku, gmapbmap.unl tu kena create utk lock map, yang firmware and folder font, takde effect apa2

    ReplyDelete
  135. salam jimon ...sudilah kiranya berikan pwd untuk download garmin ....terima kasih

    ReplyDelete
  136. SALAM JIMON...TERIMA KASIH DAH BERJAYA..DAN DAH TAHU APA PROB (RASANYA VER YANG AMBIK NGAN MATE AKU TU VER LAMA 5.00.10 YG MANA RASANYA HANYA BOLEH JLN KAT WIN CE 5.0 JER)

    APA TERIMA KASIH SBB MEMBANTU

    P/s ruginya tak sedut awal2 garmin yg ada pada sifu jimon ni :)

    ReplyDelete
  137. salam shaari, sama-sama...insya Allah yang mana aku boleh tolong, aku tolong, semua bahan kat sini free, cuma perlu usaha sikit jer minta password :)

    ReplyDelete
  138. salam bro nak password garmin pulak.......tq bro
    email kennet1379@yahoo.com

    ReplyDelete
  139. salam jimon maaf sebab ganggu ko...tapi aku mohon ko bagi p/word utk garmin ni...pastikan yang win ce 5 atlas 3 ye..aku dah pening dah...lokatoo aku pun dah pening dah..dah tak boleh baca yng asal..aku tengah godek nih

    ReplyDelete
  140. password garmin sent. apa nak pening2 join ler TT GPS kitorang kat melaka tapi yang penting kena beli VS kechat dulu...hanya pengguna VS kechat sahaja aku godekkan, yang tak beli VS boleh self service godek kat sini :)

    ReplyDelete
  141. bro nk password..dh jd follower

    ReplyDelete
  142. eus, boleh download terus, no password required

    ReplyDelete
  143. bro.

    mintak password script launchpad boleh?

    tq

    azamreeves@gmail.com

    ReplyDelete
  144. semua dah boleh free download tanpa password kecuali launchpad SE dan iGO primo khas buat Top 3 Members sahaja

    ReplyDelete
  145. salam bro..knp x bleh run garmin eh?...launchpad bleh run...sy pki model a1000i win ce 6.0

    ReplyDelete
  146. memanglah tak boleh run selagi ko tak install software garmin dalam sd card ko bro :) ada tak folder garmin dalam sd card ko?

    ReplyDelete
  147. erm..biler study blk..command script dlm "INI" files kena edit sket..so skrang garmin dah bleh launch tapi....

    ReplyDelete
  148. tapi x bleh jgak full run garmin ni...command "unable to locate..." mcm step:8 tu x kluar pun...sy truskan jgak tp device id and card id pun xder (not showing)..so rsnyer something wrong la...garmin bleh run tp xder map..map dah install mcm bro suruh tu...mntk pandangan sket bro...

    ReplyDelete
  149. kalau untuk wince 6, memang tak perlu step 8, terus detect software tu tanpa perlu activate.

    Ini memang standard Command = \SDMMC\Garmin\RunGMXT\Garmin.exe

    file map format untuk wince 6 adalah gmapbmap.img

    ReplyDelete
  150. bro,dah bikin,tp step 6 langsung x kluar n step 13 lak (software unit ID:0....kenapa

    ReplyDelete
  151. bro, kalau win ce 6 memang skip step 6 tu...install terus boleh pakai

    ReplyDelete
  152. K,DAH DPT.TQ.YG LAIN LAK WAT HAL....
    ACTIVATION TUK LOKATOO POBLEM.....
    KAT WEB LOKATOO ADER 4 kOTAK JER TUK DI ISI ACTIVATE 2,TP YG DIMINTA DLM LOKATOO NI 6 KOTAK SEME NYER.MCM NAK BT TU????
    ADESSSS......

    ReplyDelete
  153. memang 4 kotak jer...cuba ko masukkan jer no. tu ikut cukup2 slot yang ada dalam website lokatoo, click Request untuk dapatkan activation key. Kalau OK, then masukkan jer nombor tu kat lokatoo GPS

    ReplyDelete
  154. dah dpt,skali tersilap taip O....patut nyer kosong...lps kontak amtell,br tau........
    bro,kalu ikut kat dlm l/pad aku ni ade Igo Primo,tp bl aku cek ,tu untuk top follwer jer.ader yg lain x???

    ReplyDelete
  155. activation code lokatoo bila nampak "0" bukan nyer alpha O, tapi sebenarnya numeric 0, tu yang user selalu confuse :) boleh try cari kat navitotal.com untuk software igo primo...nanti dah dapat ko adjust masukkan map

    ReplyDelete
  156. bro,nak tanya skit,apasal garmin yg aku upload tu,bl dah bkk map n bl klik kat option tuk save,dia kluar k launchpad semula.....

    ReplyDelete
  157. kekadang belum stable...cer kasik masa sket :)

    ReplyDelete
  158. Salam Bro Jimon,

    Kenapa Garmin saya install di wince 5.0 slow dianye pergerakan ..dah lepas simpang kat GPS masih belum lepas dan kekadang dia freez beberapa saat pas tu terus ke depan dah,...Garmin verson apa sesuai pada wince5.0...saya version 5.20..minta pandangan & tunjuk ajar...tq...tq

    ReplyDelete
  159. kalau untuk win ce 5.0 setakat ni yang stable aku guna version 5.10, lagging ni bergantung pada type map yang kita pilih...kalau pilih yang default..minimum lah lagging nya tapi map nampak tak menarik sebab takde icon, so aku selalu amik yang custom polygon and poi, sedang-sedang gitu

    ReplyDelete
  160. bro...nk tnye skit
    sy da install dlm lookatoo win ce 6
    tp card id (step 13)x de. device id shj yg ada
    pastu unable to locate garmin gps device
    any advice?

    ReplyDelete
  161. bro, biasanya kalau version ni copy masuk dalam win ce terus boleh run dan detect signal. Cuba try re-install

    ReplyDelete
  162. salam bro...baru nak test ni....lokatoo dah lama tersadai smnjak 2 bulan lepas...bole beri pwd garmin? ajimtt@gmail.com ... tq..jasamu dikenang

    ReplyDelete
  163. salam Jim, boleh download terus bro, takde password :D

    ReplyDelete
  164. welcome..don't call me bos...call bro only :D

    ReplyDelete
  165. bro...dah test tp spai step 4 jek terkedu...hahaha.. aku punya model a903 win ce6... boleh ke??

    lg satu nak tanya... VS tu bley psg kat persona?... baru 4k km... ada masaalah warranty tak nati? ...sori banyak tanya...

    ReplyDelete
  166. Jim, tak payah pening2, ko masukkan launchpad basic yang aku share kat blog ni...lepas tu copy folder garmin yang dah download tu, masukkan map format gmapbmap.img terus boleh run

    VS tu attach kat batery..takde kacau wiring pun..kalau takut kacau warranty..hehe cam biasalah..pi servis tanggalkan dulu...tapi pengalaman aku selama aku pi servis, takde lagi SC claim void :)

    ReplyDelete
  167. yess bro...tq... mmg aku terlupa copy launchpad tu...skrg semua dah setel tinggal mau test balik Muo je ptg ni.... tq sooo much


    aku mcm minat nak pkai VS tu... apa pandangan bro?

    ReplyDelete
  168. welcome :D hehe pasal VS tu terpulang pada ko, member aku mohzani, owner persona dah share feedback dia, so bolehlah ko buat penilaian sendiri

    ReplyDelete
  169. blh bg link ?.. nak baca testimonial die lah...tq

    ReplyDelete
  170. Klik under Labels "VS kechat"

    ReplyDelete
  171. Bang leh bagi password tak.. dah kat 6 bulan cuba godek sana sini masih tak leh....
    leeky2008@gmail.com

    ReplyDelete
  172. LeeMalay, boleh download terus bro, takde password :D

    ReplyDelete
  173. salam bro.
    dah berjaya install garmin kat china gps. jenama kosway. tapi dia tak connect satellite. dekat remote gps dah enable. tapi garmin tetap scanning attached. dekat atas sebelah kiri set gps tak ada gambar satellite signal.
    harap bro dpt membantu.
    tqvm....

    ReplyDelete
  174. try re-install dan pastikan masa nak launch garmin tu kalau boleh bukan dalam rumah / bangunan

    ReplyDelete
  175. salam bro
    dah try re-install byk kali dah. tapi tak jadi jugak. sebenarnya gps ni kawan saya yg punya. ada 4 software. garmin, papago, igo & mapking. semua ok. cuma garmin jer yg tak ok. masa saya terima gps ni garmin berada dekat step ke 6 spt gambar tutorial diatas. lepas tu saya guna nombor 0 sebagai card id utk dptkan "Your software unlock code".
    saya rasa dah byk kali org yg install garmin ni godek2.
    apa pendapat bro?? ada penyelesaian tak dgn masalah ni??

    semoga dapat membantu. tq..

    ReplyDelete
  176. Salam bro, kadang-kadang bergantung jugak pada set GPS tu sendiri, kalau ko follow posting aku sebelum ni, memang aku takde masalah nak install garmin pada GPS China tapi hari ni 1st time aku buat untuk sorang member...kantoi, invalid card id, so memang tak boleh nak crack, macam tak compatible..tapi aku tgh cuba cari solution, ada nanti aku share kat sini

    ReplyDelete
  177. salam. tima kasih krn sudi membantu. satu lagi nak beritahu. lepas masuk sw.unl tu, gambar pada step no 6 tu dah tak keluar lagi. cuma tak boleh nak connect satellite je (seperti gambar tutorial step no 10). icon bhg atas sebelah kiri tak bertukar. tak tau nak buat macamana lagi.

    nak tanya satu soalan lagi ni....
    boleh tak garmin nuvi 310 nak masuk launchpad basic dan install papagox5se?

    ReplyDelete
  178. tak pernah cuba lagi...kalau berani kasik test lah bro :)

    ReplyDelete
  179. salam bro jimon...
    saya rasa nak kena format semula gps tu. pastu install semula winCE.
    apa pendapat bro?
    masalahnya nak install semula winCE tu yang tak tahunya.....

    ReplyDelete
  180. pasal nak format dan re-install win ce ni aku tak pernah try pun...macam ko cakap..mana nak dapat win ce tu...hehe upgrade jer lah hardware baru :D

    ReplyDelete