NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Sunday, October 31, 2010

NDrive10 For GPS Lokatoo

This is for NDrive version 10.1.15

Photobucket

How To Install NDrive10

Step 1: Download NDrive software - credit to gpsunderground

For WinCE5.0 User
For WinCE6.0 User

Step 2: Download Latest Maps v2.18. Copy map into the maps folder

Malaysia
Singapore

Step 3: To unlock maps, replace the following NDrive.exe

For WinCE5.0 User
For WinCE6.0 User

Step 4: To be able to configure the port and baudrate of gps, replace the NDrive.ini with this NDrive.ini

For lokatoo, select Com-7 for Comm. Port and 57600 for Baud Rate
Photobucket

Now you are ready to navigate
Photobucket

Photobucket

Click OK
Photobucket
Photobucket

You can also try to swith on the Adventure Mode
Photobucket

When you start to navigate, you can see a compass at the top left. Your map will move or swing whenever the compass move :) No direction given and you will solely depend to 1 single line to your destination. Try it
Photobucket

NOTE: DELETE any NDrive files from previous versions from the SD Card as it would result error in loading the map - incompatble image file

Friday, October 29, 2010

Renungan Jumaat

Kata-Kata Hikmah (Sambungan)

21. Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung

22. Setelah bersolat, Nabi memohon ampun (astaghfirullahalaziim) tiga kali - Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari

23. Sesiapa yang mengamalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah

24. Apabila Nabi tidur, baginda dahulukan mengiring sebelah kanan – Bukhari. Dari segi kesihatan, cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah

25. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA

26. Tika Nabi tidur, baginda membaca surah Al-Ikhlas, Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh (mohon perlindunganNYA)– Bukhari

27. Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH

28. Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarankan, cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur

29. Munurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan

30. Silangkan kaki jika tidur di masjid. Hadith: Sahabat melihat Nabi berbaring di masjid dgn satu kakinya atas kaki yang lain (kerana bimbang terdedah aurat) – Bukhari

Thursday, October 28, 2010

2010 Map For iGO

The latest map dated 19/09/2010.
Indonesia Map
Malaysia Map
Singapore Map
Thailand Map

Click folder content

> Copy map - format .fbl and paste / replace it in folder map

> Copy map - format .poi and paste / replace it in folder poi

Monday, October 25, 2010

Error Encountered When Saving Location To Favourites

Source: EOCM Forum

Photobucket

Photobucket

Based on comment above, i've tried to save location to Favourite item based on several search menu, so far Alhamdulillah, successfully saved without encounterd any error.

Continue from the previous thread, click Save As
Photobucket

The right side list will appear, click Favourites
Photobucket

Click OK
Photobucket

Back to Search Menu > select Favourites to view the saved location. To delete, click Edit
Photobucket

Click Delete
Photobucket
Photobucket

Sunday, October 24, 2010

Lokatoo Navigation Software Version 4.0 - Telephone Number Search

Akibat minum nescafe ais malam tadi, terus tak boleh tido sampai sekarang..apa lagi godek2 semula GPS kfadzli, aku masih tak berpuas hati sebab tak success lagi nak search by Telephone Number.

Akhirnya setelah berulang kali guna nombor telefon residential, aku cubalah guna nombor telefon "business". Alhamdulillah berjaya :)

Mula-mula cari sample nombor telefon kat internet, cuba Ambank Cawangan Bandar Baru Bangi
Photobucket

Switch on lokatoo, terus ke menu Telephone Search
Photobucket

Masukkan nombor telefon yang tertera, dan click Enter
Photobucket

Search result, then click OK
Photobucket

Lokasi dipaparkan di skrin Navi, click Go
Photobucket

Navigasi bermula
Photobucket

In conclusion, the telephone numbers stored in the database only consist of business customers / users and not residential.

Congrats lokatoo for this new value add features!

Lokatoo Navigation Software Version 4.0

Terima kasih pada member EOCM aku kat Melaka, kfadzli aka Datuk K yang sanggup bagi pinjam GPS beliau untuk diupgrade ke Software lokatoo baru ni. Akhirnya semalam barulah aku berkesempatan nak godek-godek dan alhamdulillah, successed.

New menu layout
Photobucket

Seacrh menu, tested and really lokatoo has improved their search function
Photobucket

new added search menu via telephone numbers, but still not success to locate place
Photobucket
Photobucket

Navi 3D map view
Photobucket

Secara peribadi, aku berpuas hati dengan new features dari lokatoo ni. Kebetulan kfadzli pun mintak aku upgradekan launchpad dan navi software dia, so aku buat skali.

Menu GPS
Photobucket

Menu Games
Photobucket

Menu Tools
Photobucket

Thursday, October 21, 2010

Kuasa Allah Siapa Yang Tahu

Photobucket
Ini bukan gambar biasa sebuah empangan agam!

Jika foto di atas menunjukkan gambaran sebuah empangan biasa, foto-foto di bawah memaparkan keajaiban yang luar biasa. Kemeriahan gerombolan kambing menjilat batu bergaram ini dirakamkan di utara Itali, iaitu di sebuah empangan di ketinggian 4,600 meter.

PhotobucketPhotobucket

Alpine Ibex adalah sejenis kambing liar di kawasan pergunungan Eropah. Kambing jenis ini boleh mendaki permukaan gunung yang cerun dan curam, malah ia boleh memanjat setinggi 6,500 ke 15,000 kaki (klik disini untuk maklumat lanjut). Kambing ini gemar menjilat garam pada batu. Dan kebolehannya mendaki itu menjadi ketakjuban ramai saintis yang membuktikan bahawa Alpine Ibex adalah 'gravity-defying goats' yang memiliki sepasang kaki yang mampu melekat dengan utuh di permukaan cerun berbanding manusia atau haiwan lain.

Photobucket
Kuasa Allah memang luar biasa dan Maha Hebat.

Renungan Jumaat

Kata-Kata Hikmah (Sambungan)

11. Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan - Bukhari. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain

12. Sahabat meriwayatkan - Aku melihat Nabi SAW makan dengan 3 jari (ibu jari telunjuk & tengah)- Muslim. Jarang sekali baginda makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan

13. Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa berselawat walau sekali pada malam jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi

14. Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh

15. Perbaharui wuduk setiap kali bersolat kerana padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith - Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci, ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya - Abu Dawud.

16. Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah

17. Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum

18. Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil apabila kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardhu

19. Nabi tidak makan sambil bersandar - Bukhari. Ertinya, baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & memudahkan penghadaman

20. Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib dan Isyak, ALLAH akan menghindarkannya daripada sebarang bencana

Sunday, October 17, 2010

TM CDMA - Staff Package

TM CDMA Staff Package ni hanya dibuka kepada 10,000 staf yang berminat dan terawal membuat pendaftaran. Antara kelebihannya yang paling best adalah panggilan percuma ke mana-mana talian tetap TM tanpa had :) FOC...diulang suara FOC tapi kalau call mana mobile line, kena lah caj

Jadi, aku sebagai salah seorang staf confirmed takkan melepaskan peluang ni. Kalau diikutkan package ni ditawarkan pada hujung tahun lepas dan sepatutnya pada awal tahun semua staf dah terima CDMA phone ni, tetapi atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, berlaku sedikit kelewatan.

Setelah lama menunggu, pada hari Jumaat lepas, 15/10/2010, akhirnya aku dah collect set aku. So sekarang ni aku kalau call member-member pun aku call office line, call rumah diorang melainkan tak dapat dielakkan baru lah aku call mobile line :) tu pun still guna product TM, guna iTalk :)

Ni ada beberapa gambar TM CDMA phone

Model C700, Haier Olive
Photobucket

Spesifikasi
Photobucket

Terus boleh guna
Photobucket

Aksesori
Photobucket

Friday, October 15, 2010

Renungan Jumaat

Kata-Kata Hikmah

1. Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat, pasti akan di kabulkan – Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk.

2. Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari, akan mendapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

3. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dan sebagainya dalam dirinya.

4. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

5. ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.

6. Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.

7. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaALLAH akan di kurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

8. Sesiapa yang berniat mandi(untuk solat jumaat) kemudian memakai pakaian terbaik & wangian lalu solat jumaat, dosanya akan diampun hingga jumaat berikutnya - Ahmad.

9. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.

10. Uthman bin Affan meriwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk, beliau membasahi janggutnya - Tirmizi

Sunday, October 10, 2010

Navigation Software Version 4.0 Available For Lokatoo

On 5 October 2010, Lokatoo has released the improved navigation software version 4.0 with newly added features such as Telephone number search (Over 6000 Telephone numbers data available nationwide), Junction view and 3D building available for Klang Valley area.

This software version currently available ONLY for all GPS navigators with Atlas IV processor. However, it is NOT available for Atlas 3 models

To download the software version, go to lokatoo website > click "Downloads" > click "Software Downloads & Activation" and follow the instruction

Friday, October 8, 2010

ESTAWOO (Arrange yourselves) - SubhanAllah!

Untuk dikongsi bersama, dapat email ni daripada sahabat baik aku..

In the program called (ONE FAMILY) on MAJD channel, the speaker was Dr.Yahya Alyahya (head of the CALL to Islam Committee).

He said that Muslims are never disorganized, they just need to be CONVINCED. THEN HE TOLD A STORY OF AN AMERICAN NON MUSLIM MAN WHO WAS DISCUSSING ABOUT ISLAM WITH HIM WHILE HE WAS WATCHING LIVE ON BROADCAST OF SOLAT ISHA' FROM KAABAH, ON TV

The American man was so amazed of how crowded is the masjid, more than 3 million Muslims were there at the last nights of the holy month of Ramadhan, so crowded, so disorganized.

Photobucket
Photobucket

The sheikh asked the Non-Muslim man: How long do you think they'll take to organize themselves in rows and start the Salaat?

He answered: at least 2-3 hours

The sheikh said: but the masjid (HARAM) of Kaaba is 4 floors

The man said: OH, this's will make it about 12 hours then

The sheikh said: put in your mind that they are from countries all over the world with different languages.

The American man said: THEN IT's IMPOSSIBLE TO ORGANIZE THEM BY ANY MEANS!!

Then the Solat time came, and sheikh Sudais of Makkah stood up and said "ESTAWOO" which means "Arrange yourselves"

Photobucket

And within seconds, the whole scene changed and the crowd of 3 million Muslims arranged themselves in well-organized rows in NO TIME !!

Photobucket
Photobucket
Photobucket

The American man stared at the TV screen for a moment, and then said:

"ASH-HADU ALLAH ILAHA ILLA ALLAH WA ASH-HADU ANNA MUHAMMADAR RASULULLAH"
(I bear witness that there is none worthy of worship but ALLAH, and I bear witness that Muhammad is His Servant and Messenger)

Renungan Jumaat

PETUA MEMILIH SAHABAT

Berkata Hukamak

"Sekiranya kamu hendak mengetahui akan tingkah laku, peribadi atau kelakuan seseorang adalah ia seorang yang soleh atau toleh maka tidak perlu engkau bertanya di sana sini. Cukup dengan kamu melihat siapakah kawannya dan siapakah orang-orang yang disayanginya dan dari itu kamu akan mengetahui peribadinya kerana seseorang yang berkawan ia akan mengikuti kelakuan dan dan perbuatan kawannya itu".

Berkata Ulama’

"Janganlah kamu berkawan melainkan dua orang dari tiga orang iaitu orang yang engkau pelajari daripadanya sesuatu tentang urusan agamamu maka orang itupun memanfaat ilmunya kepadamu.

Petikan Dari Nasihat Al-Qomah Kepada Puteranya

Berpesan Al Qomah kepadanya, "Wahai puteraku! Sekiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah engkau memilih teman-teman yang memiliki sifat yang berikut:

1. Jika kamu ditimpa oleh bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.

2. Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari teman itu maka ia akan segera mengusahakannya.

3. Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantumu dengan memberikan pandangannya.

4. Jika kamu bercakap-cakap dengannya maka temanmu itu akan membenarkan kata-katamu.

5. Jika temanmu itu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau perkataan atau perkataanmu maka dia akan menutupinya.

6. Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu itu maka dia akan membalas dengan baik pertalian persahabatan itu.

7. Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan (hadiah) kepada temanmu itu maka ia akan menerimanya dengan baik malah ia membalasnya kembali.

8. Jika temanmu itu mendapat sesuatu kebaikan dan kebajikan darimu itu maka ia akan mengingati, menghargai dan menyebutkan akan kebaikanmu itu.

9. Jika kamu berdiam diri atau kerana malu untuk meminta sesuatu darinya maka dia akan bertanyakan akan kesusahanmu itu.

10. Jika kamu berselisih faham dengan temanmu itu maka ia lebih rela mengalah demi untuk memelihara persahabatanmu itu.

Monday, October 4, 2010

Harga Rokok Naik Lagi !!!

Buat perokok-perokok tegar, rasanya sudah sampai masa kita mempertmbangkan samaada berbaloi lagi ke nak beli rokok, hehe dengan harga baru ni makin bertambahlah pengepau-pengepau rokok, apa lagi sorrokkan rokok anda

Harga rokok naik 63 sen
KUALA LUMPUR - Kerajaan telah menaikkan kadar duti eksais bagi rokok sebanyak tiga sen sebatang, berkuat kuasa 1 Oktober lalu.

Dengan kenaikan kadar duti eksais itu, amaun kenaikan cukai bagi sekotak rokok 20 batang ialah kira-kira 63 sen, iaitu 60 sen daripada duti eksais dan tiga sen daripada cukai jualan, demikian menurut satu kenyataan daripada Kementerian Kewangan di sini semalam.

Kenyataan itu mengesahkan laporan sebelum ini tentang kenaikan cukai itu. Sebelum ini, kadar duti eksais bagi rokok ialah 19 sen dan 20 peratus sebatang.

Kenyataan yang sama berkata, kenaikan itu adalah selaras dengan komitmen kerajaan di bawah Konvensyen Rangka Kerja Mengenai Kawalan Tembakau Pertubuhan Kesihatan Dunia.

Melalui komitmen itu, kaedah percukaian dan kawalan harga merupakan langkah penting dan berkesan dalam mengawal penularan gejala merokok, terutama di kalangan remaja.

Sumber: Kosmo

Saturday, October 2, 2010

Linkin Park - The Catalyst

Aku mula minat dengan lagu-lagu Linkin Park masa pergi kursus MTP (Management Trainee Programme) dekat Marang, Trengganu. Masa tu lagu-lagu LP macam "One Step Closer" dan "Crawling" memang tengah hit. Aku dengan Fariz, member sebilik dan juga se-universiti aku yang memang layan habis memekak dengan lagu-lagu ni sampai member2 kursus yang lain sound takde lagu lain ke nak dengar :) hehe.

Pada aku LP ni rock band yang unik dan kreatif, setiap album pasti ada kelainan dan yang penting lirik yang terkandung dalam lagu-lagu diorang takde unsur-unsur lucah.

Album baru LP, A Thousand Suns dah release 14 September 2010 lepas tapi aku tak berkesempatan nak beli lagi, mungkin hari ni singgah kejap dekat Alamanda lepas bawak Nurhan mandi-mandi kat Pedas Waterpark.

Jom layan video lagu hit terbaru - The Catalyst

Friday, October 1, 2010

Renungan Jumaat

10 Keutamaan Menghubungkan Ukhwah

1. Mendapatkan keredhaan Allah kerana Allah amat suka kepada orang yang menghubungkan Ukhwah begitu juga penduduk di langit.

2. Menggembirakan para Malaikat di langit kerana mereka amat suka kepada orang yang menghubungkan Ukhwah.

3. Dapat menambahkan pahala amalnya setelah ia meninggal kelak.

4. Dapat menambah dan menimbulkan rasa kasih sayang dalam pergaulan seharian.

5. Dapat menambah dan menimbulkan keberkatan kepada rezeki.

6. Allah dapat melanjutkan usianya.

7. Menjadikan iblis dan syaitan bertambah gelisah dan sakit hati.

8. Akan disegani dan dihormati oleh masyarakat yang berada di sekelilingnya.

9. Dapat menggembirakan jenazah yang berada di alam barzakh.

10. Dapat mencetuskan kegembiraan pada kedua belah pihak, tiada amalan yang lebih baik melainkan menggembirakan hati orang-orang yang beriman.