NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Saturday, June 22, 2013

Jump Start Ninja 250r

Kantoi kali ni..bateri motor kong setelah 2 tahun 3 bulan sejak beli...ada 2 solution 
  1. tolak...masuk gear 2 lepaskan clutch, atau
  2. jump start dengan battery 12 volt (kereta)
Mengambil kira keadaan fizikal diri yg agak sasa di lengan tapi agak comel di perut..hehe so option 1 tak praktikal  proceed ngan option 2...alhamdulillah sukses..

Cara-cara:
  1. Pastikan ignition key OFF
  2. Refer owner's manual untuk remove side cover, rider's seat, relay assy dan bateri cover
  3. Pastikan enjin kereta tidak dihidupkan, sambung jumper cable dari terminal positif bateri kereta ke terminal positif bateri motor
  4. Sambung jumper cable dari terminal negatif bateri kereta ke shift pedal atau unpainted metal
  5. ON ignition key dan start...biarkan lebih kurang 5 minit

Sunday, June 16, 2013

KEJOHANAN BADMINTON ALL NEXORIANZ 2013

Syukur alhamdulillah Kejohanan Badminton All Nexorianz 2013 
telah berlangsung dengan jayanya 
pada 25 Mei 2013 (Sabtu), 9.00 pagi - 4.00 petang @


Ribuan terima kasih NEXO ucapkan buat :
Tuan Haji Shafri Khalid dari Pertubuhan Peladang Negeri Pulau Pinang, En.Abdul Latif (NEXO 02), En.Mohd Zakhri (NEXO 72), Pn.Azira (NEXO 123) di atas sponser yang dihulurkan bagi menjayakan Kejohanan Badminton All Nexorianz 2013 dan ucapan terima kasih juga buat sponser-sponser yang lain dimana nama mereka tidak mahu dinyatakan di sini. Alhamdulillah dengan berkat sumbangan tersebut event ini dapat dijalankan dengan jayanya. TERIMA KASIH

Terima kasih NEXO ucapkan kepada semua Jawatankuasa Kejohanan Badminton All Nexorianz 2013 di atas khidmat yang terbaik. 
 Terima kasih juga diucapkan pada semua warga NeXo yang hadir serta turut memberi sokongan pada event ini.



Wednesday, June 12, 2013

GPS Upgrade Service For Bro Norhisham Miswan

Bro Norhisham dari Batu Berendam, Melaka owner Lokatoo model A1000HD request untuk upgrade kan GPS dia dengan Launchpad Standard HD 2013. So aku pun turun pi sambau micro sd card 8GB J


Masukkan software GPS HD resolution 800X480, success installed Garmin, iGO Primo 2.0 dengan 2012 map, Papago X8.5 dengan Map Thailand 01.01.2013, Powermap Z9, PolNav, NDrive 11 dan pre-install Lokatoo Software version 5. Pakej lengkap termasuk Office, Games & Apps.


Sd card akan diposkan pada 13/06/2013 guna Pos Ekspres Ref: LG156924485MY. Boleh check status di website Pos Malaysia

Monday, June 10, 2013

Lampu Check Engine Menyala! Ganti Pedal Sensor

Bila lampu check engine menyala, jangan tunggu lagi..terus lah ke SC untuk diagnose apa puncanya...


Dapat detect....pedal sensor defect, tunggu apa lagi ganti terus


Zoom sket untuk part no. reference...made in Germany ni


memandangkan warranty dah expired..kenalah tanggung kos kerosakan. Butiran kos seperti dibawah


Sharing is caring, thanks to K.E yang share gambau replacement part ni.

Saturday, June 8, 2013

Pengumuman Terkini!

PENGUMUMAN TERKINI! - Seperti yang dijanjikan, Link dan password akan dikongsikan sekali lagi apabila fanpage Aku Budak Melaka hit "1212" LIKE. Terima kasih banyak-banyak atas sokongan anda pada blog ABM

Password akan dikongsikan secara berperingkat pada 10 Jun 2013 bermula 9.00pm sehingga 4.00pm 14 Jun 2013 sebelum semua link ini di remove/hide tepat pukul 5.00pm

Cara untuk request password - Hanya 1 cara sahaja iaitu dengan menghantar "Private Message" ke Fanpage ABM menggunakan ID FB anda yang anda guna untuk click "LIKE" bermula pada 10 Jun 2013. Cara-cara lain tidak akan dilayan :).

Nota: 

  • Reply kepada password bergantung pada waktu lapang admin ABM, harap maklum :)
  • GPS Resolution 480X272
1) Download Garmin (password required). Refer How to install Garmin

2) Download PolNav 6 (Password required). Refer How to install PolNav 6

3) Download Galactio V8.6.02 (password required). Refer How to install Galactio V8.6.02

  • Program. Copy and paste it in the SD Card. Folder name: NavIQ
  • Sounds. Copy and paste in Sounds folder
  • Map Galactio V8 part 1 and Map Galactio V8 part 2. Copy and paste in Map folder

4) Download PaPaGO X8.5 (Password required). Refer How to install PaPaGO X8.5

5) Download iGO Primo with Malaysia Map (Password required). Refer How to install iGO Primo

Friday, June 7, 2013

Jerking Settled! Ganti Throttle Body

Bulan lepas K.E bagitau yang Exora dia dah mula ada symptom jerking...so masuk SC untuk dapatkan kepastian part apa yang perlu diganti.


Mula-mula SC suspect MAP sensor defect. So terus ganti..memandangkan warranty dah expired..kenalah tanggung kos kerosakan. Butiran kos seperti dibawah



Ingat dah settled, tapi still jerking jugak lagi...so kali ni SC suspect Throttle Body yang defect. Part kena order..seminggu dah sampai...ni dia Throttle Body version baru





Throttle Body yang baru ni fully control by electronic circuit...ada cable connector untuk sambungan ke ECU. Version baru ni tak perlu lagi dicuci. Butiran kos seperti dibawah




Sharing is caring, thanks to K.E yang share gambau replacement part ni.