NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Friday, March 30, 2012

M3GPS PAPAGO! X8.5 (800x480) For GPS Lokatoo HD



Untuk HD version, ada additional menu - Travel Guide



Walaupun function jer ada tapi content takde...tak guna jugak kan..hehe nasib baik teringat masa install PaPaGO X7 Reality, ada pre install folder Travel Guide ni, copy folder "TravelWalker" dan paste dalam folder Papago X8.5



Barulah boleh guna...Travel Guide & Malaysia Tourist Spots offered by Papago X8.5 for Malaysia :)




Download TravelWalker. (Password required. Request password melalui "Private Message" ke Fanpage ABM menggunakan ID FB anda yang anda guna untuk click "LIKE")

Navigation on full screen...memang best dan compatible dengan Lokatoo A1000HD



Download Com Port X8.5 Com 1, X8.5 Com 2, X8.5 Com 3, X8.5 Com 4, X8.5 Com 5, X8.5 Com 6 & X8.5 Com 7. Use Com Port 7 for lokatoo

Wednesday, March 28, 2012

GPS Upgrade Service For Bro King Kong

Lepas Alor Setar terus cargas ke Kuala Terengganu plak, sajer lah offer live upgrade GPS kat fanpage ABM mana tau ada yang berminat, hehe sekali dapat email dari bro King Kong mau upgrade GPS A1000HD dia, perghh tahniah lah bro pasal jadi customer aku yang pertama aku buatkan untuk HD version ni :)



Masukkan Launchpad HD ABM dengan software GPS HD resolution 800X480, success installed Garmin, Papago X8.5, iGO Primo 2.0, Powermap Z9 dan pre-install Lokatoo Software version 5



Masa nak handover GPS bro King Kong ni dapat free gift tuala :) terharu seh..ni lah first customer online aku bagi free gift..hehe TQ bro!

GPS Upgrade Service For Cikgu Husni

Kebetulan berpeluang turun ke Alor Setar dari Ahad hingga Selasa lepas, sajer lah offer live upgrade GPS kat fanpage ABM mana tau ada yang berminat, hehe sekali ader, member FB, Cikgu Husni



GPS Lokatoo A1000i Cikgu Husni successfully upgraded! Install Lokatoo software version 5.5, Garmin 5.0.3w, PaPaGO X5SE...exit via Video button untuk ke Launchpad, PaPaGO ONE aka PaPaGO X8.5, iGO Primo, MapKing Landmark, NDrive 10 dan PowerMap Z9

Map Updates for Mio-PolNav

How To Update Maps

Step 1: Download Free Map for Mio-PolNav - Credit to MFM (Only registered user will be able to download the maps. Please register first to login for first time user)

Step 2: Extract the file, there will be a " Dual_Unicode" folder.

Step 3: Connect GPS device / SD Card to PC and look for the Map folder.



Step 4: Copy the latest "Dual_Unicode" folder and replace into Map folder.

Now you can navigate with the updated map :)

Polnav features:

- Plug-in POI capability
- Destination/Special Location indication
- POI Find per country or around city
- Fast route calculation
- Cross-border routing capability
- Ultra fast reroute
- Itinerary management allowing more than 20 stopovers
- Multi-stop route plan manually or automatically
- Detour to avoid traffic jam
- Find by
> Address, POI, Favorite, Recent
> Coordinates, Photos (JPEG/EXIF)
- Smart keyboard input
- 3-level POI categories
- Enriched map display
> One-way mark, Z-level, River, Railway, POI
- 3D Landmark (Optional)
- Auto day/night mode change
- 2D, 3D and PIP (Picture In Picture) navigation views
- Precise turn-by-turn guidance
- Crystal voice prompts
- TTS (Optional)
- Speed camera alert
- Over speed alert
- Safe mode
- Driving statistics information
- Trail log

Source: MFM

Sunday, March 25, 2012

Stongan Rider

Tak semestinya bila nak ride kena pakai jaket, kalau malam ok ler tapi kalau siang dengan panas terik...hehe mau lencun dengan peluh...tapi reason sebenar rider pakai jaket walaupun ride tengah panas sebab tak mau kulit tangan gelap :)

Dengan Stokin Tangan atau lebih dikenali sebagai Stongan, adalah option ride secara jacketless :) Yang ni aku beli dengan bro mozact dari FB Geng Ninja 250R Malaysia. Kain jenis licin linen...memang selesa pakai...harga RM10 COD kat area bangi..kalau mau pos cuma tambah RM3

Thursday, March 22, 2012

Mesyuarat Agung Pertama Northern Exora Owner's Club (NEXO)

NEXO hari ini memaklumkan melalui blog rasmi www.nexonr.blogspot.com bahawa untuk julung kalinya Mesyuarat Agung pertama NEXO akan diadakan seperti berikut:



Oleh yang demikian, NEXO ingin menjemput kesemua ahli untuk turut hadir ke Mesyuarat Agung ini.

Bagi pemilik-pemilik Exora yang ingin mandaftar sebagai ahli NEXO dialu-alukan untuk turut serta kerana pendaftaran akan dibuka pada hari tersebut.

Wednesday, March 21, 2012

Pengumuman Terkini!

PENGUMUMAN TERKINI! - Link dan password akan dikongsikan sekali lagi apabila fanpage Aku Budak Melaka hit "555" LIKE

Seperti yang dijanjikan, Link dan password akan dikongsikan sekali lagi apabila fanpage Aku Budak Melaka hit "400" LIKE. Terima kasih banyak-banyak atas sokongan anda pada blog ABM

Password akan dikongsikan secara berperingkat pada 23 Mac 2012 bermula 9.00pm hingga 9.00pm 29 Mac 2012 sebelum semua link ini di remove/hide

Cara untuk request password - Hanya 1 cara sahaja iaitu dengan menghantar "Private Message" ke Fanpage ABM menggunakan ID FB anda yang anda guna untuk click "LIKE". Cara-cara lain tidak akan dilayan :)

1) Download Garmin (password required). Refer How to install Garmin

2) Download PolNav 6 (Password required). Refer How to install PolNav 6

3) Download Galactio V8.6.02 (password required)
Refer How to install Galactio V8.6.02

4) Download PaPaGO X8 (password required)
Refer How to install PaPaGO X8

5) Download PaPaGO X6 (password required)
Refer How to install PaPaGO X6

6) Download PaPaGO X8.5 (Password required). Refer How to install PaPaGO X8.5

7) Download iGO Primo with Malaysia Map (Password required). Refer How to install iGO Primo

GPS Upgrade Service For Faizah

2 minggu lepas...Faizah dari Bandar Bukit Mahkota, owner Lokatoo model A1000i request untuk upgrade kan GPS dia dengan Launchpad SE 2011. So deal ON minggu ni, malam tadi jugak aku pun turun pi sambau micro sd card kat Jusco Equine



So untuk lokatoo, software version terkini 5.5 untuk Proton dah install, cuma kena gi website Lokatoo untuk dapatkan Activation Key, Garmin success run, PaPaGO X5SE success run...exit via Video button untuk ke Launchpad, PaPaGO ONE aka PaPaGO X8.5 success run, iGO Primo success run, MapKing Landmark success run, NDrive 10 success run dan PowerMap Z9 success run. Ada customize sket pada launchpad Faizah...dia mintak tambah Pocket Quran..no hal, boleh jer



Sd card akan diposkan esok :)

Sunday, March 11, 2012

2011 Map For iGO

The latest map dated 10/07/2011. Map for Malaysia & Singapore

Click folder content > Copy map - format .fbl and paste / replace it in folder map

Click "LIKE" Fan Page Blog Aku Budak Melaka and Fan Page Soley2 Badminton Club before request for password :)

Sunday, March 4, 2012

Repair Kereta Nurhan @ Toy Land, Puchong



Dah dekat setahun kereta Nurhan ni tersadai, beli masa awal 2010 dekat Tesco Semenyih, dalam tempoh tu 2 kali jugaklah kena bawak balik ke kedai tu untuk repair, masa 1st time, wiring problem...2nd time bateri pulak kantoi, lepas kena kali ke-3, memang nak bawak pergi repair tapi takder masa sampai lah hari ni baru berkesempatan....tu pun sebab najwan dah mengamuk nak main kereta ni...hehe boleh najwan layan walaupun pink kaler :D

Sekali tiba kat Tesco...tanjat boboi...kedai tu dah bertukar...jadi kedai baju wanita...hahaha adoii...mama siap sempat sambau baju kat situ lagi :D Nasib baik mama teringat yang kawan dia, Sherly pun ada beli kereta macam ni, so dapat tau yang kedai Toy Land kat Puchong ada provide service repair...terus cargas pegi sana



Towing kereta Nurhan dengan Exora jer :) hehe muat-muat masuk bila turunkan seat belakang



Terus bawak kereta Nurhan masuk service bay...Pomen tengah cek kerosakan...hehe confirm bateri yang kantoi ni...so tukar bateri jer, kena RM48



Kedai ni berhampiran dengan Jabatan Pendaftaran Negara, Puchong. Boleh guna landmark ni untuk carian dalam GPS

So far yang aku perhatikan, harga kereta dan motor kanak-kanak kat kedai ni memang reasonable, sekarang ni plak ada offer diskaun...hehe tunggu bonus lah..nak belikan kembau motor :)

Sometimes...Surprisingly You Get A Reward

Aku memang peminat setia jam tangan Guess, sejak mula kerja memang dah sambau satu, harga biasalah brand ni memang tak kurang dari RM500, tapi jodoh tak panjang bila kena curi kat rumah bujang yang aku menyewa, kemudian beli jugak yang model lain, tapi yang paling simple dan yang termurah aku pernah jumpa..dalam RM300 jer, takder function apa, memang semata-mata jarum jam jer, tapi entah tak tahan lama...nasib baik masa tu nak kahwin, so wife pun belikan jugak jam Guess tapi yang tali kulit untuk hantaran...mula-mula pakai ok lah tapi aku ni kan rider kena tempuh cuaca tak menentu, kadang-kadang panas, kadang-kadang hujan...jadi tali kulit tu cepat ler mereput :p

Tak boleh tahan, sambau lah balik Guess Steel Silver...masa ni dah ada wonderkidz, terlepas pandang nak jaga, hehe kena balinglah, kena gigitlah ngan wonderkidz sampai lah jam tu rosak...dah takder bajet...pakai lah balik jam wedding tu...

Then, suddenly awal tahun baru ni, wife aku offer nak belikan jam...hehe apa lagi, rezeki jangan ditolak der :) sambau yang kaler macam titanium, dapat harga less sempena Tahun Baru Cina...RM530 net.

Thanks ja!

Watch Live Streaming Tottenham Hotspur vs Manchester United



Match Schedule
Date: 5 March 2012
Time: 00:10am (Malaysia)
Venue: White Hart Lane
Competition: English Premier League


Watch Live Streaming powered by TM UniFi

Saturday, March 3, 2012

Launchpad HD 2012

Set GPS Lokatoo A1000 HD didatangkan dengan internal disk 4GB, memang cukup untuk masukkan software GPS HD dengan resolution 800X480, antaranya Garmin, Papago X8.5, iGO Primo 2.0, Powermap Z9 dan pre-install Lokatoo Software version 5



Launchpad HD ni memang solely untuk GPS Software, tak macam launchpad yang aku share sebelum ni, ada macam-macam aplikasi dan games



Download Launchpad HD 2012. Extract dan copy files ke dalam internal disk. Kedudukan file dalam internal disk seperti dibawah



Ce-try dan share feedback, amacam? success ke?

Success Upgraded GPS Lokatoo A1000 HD

Dengan bantuan sifu mysof akhirnya berjaya upgrade GPS Lokatoo A1000HD ni. Install Launchpad HD inspired by sifu mysof, simple design and solely for GPS software



Actual view launchpad pada set GPS Lokatoo A1000HD



Memang puas hati layan GPS high resolution ni :) bukan auta tapi fakta sebab aku layan 3 sekali GPS sekarang, hehe dari kiri Lokatoo A1000 Win Ce 5 vs A1000i vs A1000HD

Thursday, March 1, 2012

Map Updates 12/01/2012 for PowerMap Z9 - Malaysia Map

Download Map Files LINK = hxxp://bitshare.com/?f=dhzd7k07. Replace xx with tt

Extract and copy to the respective Maps and TravelGuide Folder