NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Friday, December 31, 2010

Launchpad Special Edition 2011

Sempena Tahun 2011, Launchpad Special Edition (SE) ini akan dikongsikan bersama Follower blog ABM yang menjadi antara Top 10 of Visited Counted

Main Menu dengan label, Launchpad SE ini mempunyai 4 menu / layout:
- GPS
- Office
- Games
- Application

Klik sahaja icon-icon tersebut untuk pergi ke menu / layout tersebut

Photobucket

Menu GPS. 8 Pre-installed icon untuk Navigation Software (tidak termasuk Navigation Software)
Photobucket

Menu Office. 5 Pre-installed software i.e. Word, Excel, Powerpoint, PDF Viewer & Notepad
Photobucket

Menu Games. 10 Pre-installed Games
Photobucket

Menu Application. 10 Pre-installed application
Photobucket

Bonus. Ini yang ditunggu selama ini..Speedometer
Photobucket

Download Launchpad SE for Win Ce 5.0 User / Win Ce 6.0 User
(Password required)

All files protected by "password". How to get the password click HERE

Selamat Tahun Baru 2011

Saya dan keluarga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Tahun 2011 kepada semua pembaca blog Aku Budak Melaka

Semoga kedatangan tahun baru ni akan memberikan kita semangat untuk melaksanakan dan seterusnya mencapai apa yang kita azamkan, InsyaAllah.

Thursday, December 30, 2010

11 Jenis Manusia Didoa Malaikat

PERCAYA kepada malaikat adalah antara rukun iman. Ada malaikat yang ditugaskan berdoa kepada makhluk manusia dan sudah tentu seseorang yang didoakan malaikat mendapat keistimewaan. Dalam hidup, kita sangat memerlukan bantuan rohani dalam menghadapi ujian yang kian mencabar. Bantuan dan sokongan malaikat sangat diperlukan.

Ketika itulah sewaktu kita menghadapi masalah, kerumitan, keperluan dan bimbingan, bukan saja kita perlukan kekuatan doa dari lidah, tetapi juga sokongan malaikat.

Antara orang yang mendapat doa malaikat ialah:

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: “Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci.”

2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: ‘Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia.’”

3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan.”

4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf.”

5. Kalangan malaikat mengucapkan ‘amin’ ketika seorang imam selesai membaca al-Fatihah.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Jika seorang imam membaca…(ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu ‘aamiin’ kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu.”

6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat.”

7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal.

“Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: “Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?”

Mereka menjawab: ‘Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.’”

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata ‘aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.’”

9. Orang yang membelanjakan harta (infak).

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak…’ ”

10. Orang yang sedang makan sahur.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur.”

11. Orang yang sedang menjenguk (melawat) orang sakit.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh.”

Itulah antara mereka yang mendapat doa malaikat. WAllahu’alam.Semoga kita termasuk dan tersenarai sama. InsyaAllah

Wednesday, December 29, 2010

Tahniah Harimau Muda!!!!

Malaysia mencipta sejarah membawa pulang trofi Piala Suzuki AFF buat julung kali meskipun tewas 1-2 dengan Indonesia pada final kedua Piala Suzuki AFF di Stadium Gelora Bung Karno, sebentar tadi.

Dengan keputusan itu, ia menjadikan agregat 4-2 kepada Malaysia selepas pasukan negara menang 3-0 ke atas Indonedia, di Stadium Nasional Bukit Jalil, di Kuala Lumpur, Ahad lalu. Malaysia mendahului Indonesia 1-0 menerusi jaringan penyerang Safee Sali pada minit ke-53 pada final kedua Piala Suzuki AFF di Stadium Gelora Bung Karno. Pada minit ke-88 pula, Indonesia mendahului Malaysia menerusi jaringan Muhammad Ridwan untuk menjadikan kedudukan 2-1.

Pada babak pertama pula, Indonesia hampir mendahului selepas mendapat sepakan penalti pada minit ke-18 tetapi tendangan Firman Utina dapat diselamatkan penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi Che Mat.

Sementara itu, beberapa insiden membabitkan pancaran cahaya laser turut dilakukan penyokong, termasuk ketika Khairul menghadapi tendangan sudut, sepakan percuma dan penalti - Sumber: Berita Harian

Photobucket

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi mengumumkan Jumaat ini (31 Disember) sebagai cuti umum sempena kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan pada kejohanan Piala AFF Suzuki 2010

Sunday, December 26, 2010

Screen Protector For GPS Lokatoo

Untuk model A1000 & A1000i, boleh lah beli screen protector yang 5" untuk melindungi skrin GPS daripada tercalar bila kita guna stylus..especially bila main game..hehe..

setakat ni aku dah guna yang terdapat pada Garmin Nuvi 1460, Harga RM20, aku beli kat mid valley

Photobucket

Cara-cara nak lekatkan
Photobucket

New Games Available

Check out for new games here

Tahniah Malaysia!!! Memang Tuah Jersi Biru

Malaysia menang selesa 3- 0 ke atas Indonesia pada perlawanan akhir pertama Piala Suzuki AFF di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini malam ini.

Gol-gol Malaysia hasil jaringan Safee Sali pada minit ke-61 dan 73 manakala satu gol lagi daripada Mohamad Ashari Samsudin pada minit ke-68.

Perlawanan akhir kedua akan berlangsung di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta, Rabu ini. - Sumber: Utusan

Photobucket
PENYERANG kebangsaam, Norshahrul Idlan Talaha (kanan) cuba melepasi pemain pertahanan Indonesia

Photobucket
SEBAHAGIAN daripada ribuan penyokong Malaysia membentuk "lautan kuning" dan Jalur Gemilang

Friday, December 24, 2010

iGO primo For GPS China

Download software with Malaysia Map (Password required)

All files protected by "password". How to get the password click HERE

Follow the same steps for installation here

Search for "sys.txt" file, open sys.txt file and change the following
[gps]
port="1"
baud="4800"

NOTE: DELETE any iGO files from previous versions from the SD Card as Primo would detect them and try to load it resulting in a crash.

Demo GPS China Powered By Launchpad VS Kechat

NDrive10 For GPS China

This is for NDrive version 10.1.15

Photobucket

How To Install NDrive10

Step 1: Download NDrive software - credit to gpsunderground

For WinCE5.0 User
For WinCE6.0 User

Step 2: Download Latest Maps v2.18. Copy map into the maps folder

Malaysia
Singapore

Step 3: To unlock maps, replace the following NDrive.exe

For WinCE5.0 User
For WinCE6.0 User

Step 4: To be able to configure the port and baudrate of gps, replace the NDrive.ini with this NDrive.ini

For GPS China, select accoding to Com Port & Baud Rate, i.e. select Com-1 for Comm. Port and 4800 for Baud Rate

NOTE: DELETE any NDrive files from previous versions from the SD Card as it would result error in loading the map - incompatble image file

Demo GPS China Powered By Launchpad VS Kechat

MapKing For GPS China

Most of GPS China are using Com 1 or Com 2 with Baud rate 4800. Try replace this file and you may successfully load the navi in your GPS

Download MapKing software here

Download MapKing.exe for Com Port 1, Baud rate 4800
Download MapKing.exe for Com Port 2, Baud rate 4800

credit to Airion

Demo GPS China Powered By Launchpad VS Kechat

Tuesday, December 21, 2010

PNB isytihar dividen ASB 7.50 sen, bonus 1.25 sen

Pemegang unit skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) akan menerima dividen lebih tinggi 7.50 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010, iaitu lebih tinggi daripada 7.30 sen yang diisytiharkan pada tahun lalu.

Pemegang unit seramai 7.04 juta, yang kini memegang lebih 82.72 bilion unit ASB, akan turut menerima bonus 1.25 sen, yang sama dengan tahun lalu. Pengerusi Permodalan Nasional Bhd (PNB), Tan Sri Ahmad Sarji Abdul Hamid, berkata bahagian agihan pendapatan itu melibatkan pembayaran keseluruhan RM5.93 bilion dan RM603.34 juta bagi bahagian bonus. Sehingga Jumaat lalu, katanya skim itu mencatatkan pendapatan kasar RM6.58 bilion.

"Pendapatan dividen dari syarikat penerima pelaburan menyumbang RM3.27 bilion atau 50 peratus daripada pendapatan kasar dan keuntungan daripada jualan saham menyumbang RM2.78 bilion atau 42 peratus," katanya kepada pemberita pada majlis pengumuman dividen itu di sini.

Sementara itu, baki pendapatan 8.0 peratus atau RM0.53 bilion diperolehi daripada pelaburan di dalam instrumen jangka pendek dan pelaburan lain.

Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata perolehan ASB tahun ini disokong oleh peningkatan sumbangan dividen anak-anak syarikatnya terutama Malayan Banking Bhd (Maybank), iaitu sebanyak 55 sen berbanding 8.0 sen tahun sebelumnya.
Sumbangan dividen daripada Sime Darby Bhd pula menyusut kepada 10 sen daripada 20.3 sen pada 2009.

"Dari segi pendapatan tahun lepas, dividen adalah kurang daripada 50 peratus, tetapi tahun ini kita dapat mencapai 50 peratus hasil daripada pulangan dividen daripada syarikat-syarikat yang kita labur.

"Prestasi tahun ini agak bernasib baik walau pun Sime Darby membayar kurang daripada tahun lalu tetapi kita mendapat dividen yang tinggi daripada Maybank yang telah beransur pulih," katanya.

Ditanya mengenai prestasi Sime Darby yang kini menyusut, Hamad Kama Piah berkata, "Kita sentiasa mengharapkan prestasi syarikat-syarikat kita akan bertambah baik. Kalau kita lihat prestasi Sime Darby sendiri mereka telah menganggarkan keadaan akan lebih baik pada masa hadapan dan kita harapkan ini dapat membantu kita mendapat pulangan yang lebih baik." - BERNAMA

Wednesday, December 15, 2010

Tahniah Malaysia !!! Tuah Jersi Biru

Piala Suzuki AFF: Malaysia kalahkan Vietnam 2-0

KUALA LUMPUR 15 Dis – Penyerang, Mohd. Safee Mohd. Sali muncul wira selepas menjaringkan kedua-dua gol ketika skuad negara menundukkan Vietnam 2-0 pada perlawanan separuh akhir pusingan pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil, di sini malam ini.

Gol-gol tersebut dijaringkan pada babak kedua perlawanan, sekali gus mencerahkan peluang anak buah K. Rajagobal untuk melangkah ke peringakt akhir kejohanan tersebut.

Malaysia dan Vietnam akan bertemu lagi pada separuh akhir kedua yang akan dilangsungkan di Hanoi, Sabtu ini. - Sumber: Utusan

Jaringan gol pertama
Photobucket

Jaringan gol kedua
Photobucket

Sunday, December 12, 2010

KLIMS 2010, PWTC Kuala Lumpur

Kuala Lumpur International Motor Show 2010 yang bertempat di Putra World Trade Center telah pun berakhir semalam sejak dibuka dari 03/12/2010

Photobucket

Antara yang menarik pada event kali ni...
Photobucket
Photobucket

dan pengunjung-pengunjung berpeluang memenangi...
Photobucket

Aku dan wife pun tak nak lepaskan peluang, so aku booking online melalui Air Asia Red Tix dan kitorang pergi pada 10/12/2010
Photobucket
Tak perlu beratur panjang, boleh claim online booking ni dekat counter khas dan masa nak masuk entrance, diberikan express lane. Cuma harga nya mahal sedikit, RM18, kalau beli kat kaunter biasa, cuma RM15 :)
Photobucket

Bergambar kenangan di Entrance
PhotobucketPhotobucket

Concept Car Proton pada event kali ni...wife sempat posing jugak :) tapi aku pun sempat snap gambar model jugak..hehe
PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucket

Inilah Exora Electric Vehicle (EV) yang memenangi pertandingan kereta zaman akan datang yang dianjurkan oleh RAC (Royal Automobile Club - United Kingdom).
PhotobucketPhotobucket
Exora mendapat tempat pertama dalam kategori Extended Range Electric Vehicle (kereta elektrik yang ditingkatkan jarak perjalanannya) serta juga memenangi dalam semua kategori termasuk kereta elektrik (EV - Electric Vehicle), kereta yang ditingkatkan jarak perjalanan (extended range EV), hybrid (menggunakan enjin petroleum dan elektrik bersama) dan minyak disel. Exora mencatat ekonomi penggunaan petrol sebanyak 136 batu (miles) bagi satu gelen. Tempat kedua hanya mampu mencatat jarak 62 batu (miles) bagi satu gelen - iaitu kurang separuh daripada kebolehan Proton Exora. Sumber: CHEDET.CC

Singgah kat Proton booth, apa lagi memborong merchandise R3, antaranya sepasang Baju Korporat R3 aku dan wife, beg galas, emblem Tuned By R3 dan buku nota
PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucket

Bumblebee
PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

Batman, Robin & Batmobile
PhotobucketPhotobucket

Yang ni menarik perhatian ku..maklum ler gi kerja merempit, so kalau dapat tangkap satu macam ni, taklah basah kena hujan :)
PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

dan jugak sport rim carbon fibre :)
Photobucket