NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Thursday, March 3, 2011

PAPAGO! X7 Reality M3GPS Edition For GPS Lokatoo



How To Install

Step 1: Download program from NaviTotal.com. Copy and paste it in the SD Card

Step 2: Download Maps. Refer here. Maps file format used is R21. Copy Maps in the Maps folder.

Step 3: To get correct offset, start program with X7_R6600_C7_Reg.exe. Key In Reg Code, trial and error to find correct position. Try 0730000000. Once signal locked, then exit

Step 4: Re-setting to start program with X7_R6600_C7.exe. Do NOT start X7 program

Step 5: Start other PaPaGo program i.e PaPaGo X5SE, wait until signal locked and exit

Step 6: Start X7 program immediately and see whether it get the correct offset

If not, then repeat Step 3 by increasing or decreasing the first 5 digits (07300) until you get your correct offset. If succeed, restart program with X7_R6600_C7.exe

Icon for launchpad X7.ico

Credit to Hazman

Sekadar untuk berkongsi, menu GPS Launchpad yang telah ditambah dengan icon PaPaGo X7 Reality
Photobucket

Ini PID dan CID set GPS aku, Reg Code yang tepat untuk dapatkan lokasi kordinat yang betul adalah 0930000000 bagi kawasan Bandar Baru Bangi
Photobucket

Macam mana nak dapatkan Reg Code yang tepat? senang jer, mula-mula dapatkan signal satellite, lepas tu launch papago X5SE, click Navi > click Mode > click Travel Computer dan screen seperti dibawah dipaparkan. Copy Coordinates, cuma yang "N" sahaja, yang "E" tak perlu
Photobucket

Mula-mula percubaan 1, aku masukkan Reg Code 0730000000, dan coordinate N menunjukkan nilai yang lebih rendah pada skala "minutes" so aku pun tambahkan 5 digit pertama secara trial dan error seperti dibawah, ada beza sket pada nilai "second" takper, tu kira macam ada pergerakan, sebab masa kita attempt nak dapatkan kedudukan tu kita tak statik satu tempat, yang penting bila view map, kedudukan bila navigate betul, atas jalan raya
Photobucket
Update Reg Code untuk dikongsi
0930000000 - Bandar Baru Bangi
0899000000 - Subaidah MITC Melaka
0785200000 - Shah Alam

0729888888 - Tom Yam Corner, Ayer Keroh, Melaka
0799111111 - Johan Setia Klang

dah boleh navigate
Photobucket

New features - Travel Guide
Photobucket
Photobucket

3D Landmark Guide memaparkan kawasan-kawasan yang memaparkan bangunan-bangunan 3D terutamanya di Kuala Lumpur
Photobucket

Seperti PapaGO X6 M3GPS, routing calculation untuk X7 Reality agak lambat compare to PaPaGO X5SE dan Powermap Z9, mungkin disebabkan kedudukan di KL / Selangor ni terlampau banyak alternative route

46 comments:

  1. assalam wahhhh sifu

    PaPaGOX7 dahhh...ketinggalan zaman dah kawan

    nanti kawan nak cuba lah

    Lokatoo kawan dah bersawang

    p/s: minta nak copy paste n3 ni utk saya boleh?

    ReplyDelete
  2. Wassalam sifu mitos, hehe sifu lagi advance, tak terikut kawan tengok sifu upgrade blog :) boleh, takder hal...sharing is caring

    ReplyDelete
  3. ok terima kasih sifu jimon hehehe

    ReplyDelete
  4. akhirnya dah berjaya dapatkan reg code yang betul untuk dapatkan lokasi kordinat yang tepat :)

    ReplyDelete
  5. semalam lepas TT Ikan Bakau, sambung TT larut malam dekat Restoran Subaidah MITC, sempat masukkan software ni kat GPS kechat, alhamdulillah kali ni lagi cepat aku dapatkan reg code, 3 kali try jer dah dapat lokasi yang sebenar, bila dah tau tricknya senang jer :) Reg code kat kawasan ni 0899000000

    ReplyDelete
  6. Aku buat masa ni masih seronok guna GPS engine yang ada.. sifu jimon dah terlalu advance...

    aku jugak terkial-kial hehehehe, dengar citer dah beli moto besar ....hebatlah bro jimon...

    ReplyDelete
  7. nanti kita jumpa ko boleh copy software ni dari aku, try dapatkan reg code yang sesuai untuk set GPS ko, hehehe baru nak berjinak-jinak, ada rezeki lebih menjaja kat blog ni, nasib baik ada kawan macam ko ni yang sentiasa support :)

    ReplyDelete
  8. salam..nk donlot kt mne software ni?takleh pn kat navitotal?

    ReplyDelete
  9. request kat moderator dalam thread papago X7 Reality

    ReplyDelete
  10. update registration code untuk area shah alam

    ReplyDelete
  11. update cara-cara mudah untuk mendapat Reg Code yang tepat

    ReplyDelete
  12. Salam Bro Jimon,...nak tanya " mendapat Reg Code yang tepat" ni sbnrnye untk apa ya atau just utk papago X7 Reality je...minta tunjuk ajar..tq

    ReplyDelete
  13. untuk papago x7 reality jer..untuk dapatkan lokasi kordinat yang tepat

    ReplyDelete
  14. bro jimon,
    boleh bagi recommendation utk version papago yang sesuai utk lokatoo @ proton gps yang datang skali ngan persona. boleh bagi link utk download software, setting yang perlu ngan guideline skali. thanks

    ReplyDelete
  15. salam zero,
    mana-mana version sesuai, terpulang pada citarasa sendiri, semua material yang ada kat blog ni pun sesuai untuk GPS Lokatoo A903

    ReplyDelete
  16. kalu model A900 kan processor 400mhz & 64M ram. x brat ke garmin & papago x6 & x7? kalu gune 2G memory, boleh support untuk 3 type tersebut???

    ReplyDelete
  17. yang aku guna A1000 Atlas 3 pun processor 400mhz @ 64M ram, cuma aku dah upgrade sd card ke 8GB, ada 11 navigation, tak dinafikan routing X7 memang slow kalau compare X5SE, tapi sebab nak guna kena sabo jer lah :)

    Bergantung pada capacity, kalau boleh masuk kat 2GB, masukkan jer

    ReplyDelete
  18. nak tanye sket, kalu gune X5SE, part option photo & video. kenapa bile click photo xda picture. camne nak add photo & ape type file photo yg support?? utk video, bile click je, trus exit dr X5SE navigator, mmg x leh direct ke folder file video ke???

    utk exit option, bile click je ade 2 pilihan sama ada SHUTDOWN atau SUSPEND, tapi kedua dua tu click, automatic die sleep mode, x kuar dr navigasi pun. camne nak kasik option EXIT tu function ke mainpage gps??? harp dpt bri sket idea...

    1 lg, bile kuar dpd X5SE ke mainpage GPS & try jnis len navigator kmudian msuk smula X5SE atau just kuar kat mainpage gps & masuk smula X5SE, nape ye trus jadi brat (slow utk navigate), lps tu bile lame sket jd hang trus kuar memo (not enough memory).... agakla, sbb ape ye???

    ReplyDelete
  19. kena masukkan gambar dalam subfolder "photo" dalam folder papago X5SE dulu.

    function Video tu memang bukan untuk view video tapi sebagai alternatif Exit ke launchpad

    selalunya kalau slow tu memang memory dah low...nak laju restart jer

    ReplyDelete
  20. dah try ltak picture kat 2-2 folder photo, kat X5SE & X7. tapi x da gak dpt lihat picture. mcm PMap Z9, bleh jek, siap leh snap picture badminton centre & resize file. lps tu dah leh set image utk long-lat lokasi tu. ade part software missing ke??

    ReplyDelete
  21. tak sure yang tu...maybe kut..aku masukkan photo ok jer, boleh view kat X5SE ngan X7

    ReplyDelete
  22. aslamualaikum bro jimon
    nak minta tlg send link papago x7 untuk di dwnload la.
    dan nak tye la lokatoo a903 ni com n baud die brape n mcmne nak tgk

    ReplyDelete
  23. waalaikumsalam, software tu cemintak kat moderator kat navitotal, aku tak share link in public sebab copyright issue :)

    A903 pun guna com port 7, baud rate 57600

    ReplyDelete
  24. tp mmg slow ke recalculate smula gune X7real, adakah sbb becampur dgn software len ke jd x smooth atau X7 mmg kna gune 1softwared je dlm PND?? kalu mcm X5SE, garminXT, PMZ9. nmpk ok la, wlau pun msg2 same status speed km/h kat display GPS x same actual dgn meter speed kete...

    ReplyDelete
  25. setakat ni aku dapat feedback X7 Reality kalau distance yang kita nak pergi tu jauh, route calculating akan menjadi slow..tapi kalau dekat-dekat jer cepat...takde effect pun samada banyak navi software dalam sd card yang sama.

    GPS speed gauge ngan speedometer keta selalunya memang ada variance + - 5 ke 10 km/h

    ReplyDelete
  26. dekat jer..selalu pasang VS kat Petronas Seksyen 15, memang boleh masuk kat Persona

    ReplyDelete
  27. keta baru beli,klu passang vs kenchat ni ade effect warranty x

    ReplyDelete
  28. tak void pun..aku gi servis ok jer...

    ReplyDelete
  29. nape ye X7 sometime kuar Fatal Application error-->

    Program: PaPaGO.exe
    Exception: 0xC0000005
    Adress: 0017B184

    bro jimon ade xperience???

    ReplyDelete
  30. setakat ni pakai memang marvelous...cuma routing jer yang slow...fatal error tak pernah encounter...maybe software yang ko download tu ada file yang corrupt

    ReplyDelete
  31. mention ruquest kpd navitotal utk software x7.die bri software r6600_x7_9Nov10edition nye.kna 3-4 kali start smule baru x de error, lps 1-3 kali error jd slow lak nk start navigate...camne eh nk identify error tu???

    ReplyDelete
  32. takper bro...nanti bila ko senang datang jumpa aku :) aku sharekan file X7 yang aku dapat, haaaa boleh ler buat re-match..hehe

    ReplyDelete
  33. kwn dah tukar gune R6100, baru stable. cume routing tetap mghangpakan bile telajak jaln or amek jln len...kalu ikut route btul mmg nmpk OK....tp x perla sbb X5 sbg option, x jauh beza gune, routing lbh bgus, cpat. tp skrang navitotal kena hack or ape, bile click option lain, trus kluar database error. bro bleh click view option kat navitotal tu????

    ReplyDelete
  34. ada problem kat server navitotal, biasalah website underground macam ni sure kena hack punya, selalu2 try masuk website tu..semalam aku masuk ok

    ReplyDelete
  35. Update Reg Code 0729888888 - Tom Yam Corner, Ayer Keroh, Melaka

    ReplyDelete
  36. bro, kena buat tt eocm ni... nak upgrade kpd x7

    ReplyDelete
  37. boleh lah mintak sifu kat eocm yang buat tt :D

    ReplyDelete
  38. sifu nak tanye
    nape coordinate x7 x betul sy kat klang tapi x7 tunjuk sy kat melaka

    ReplyDelete
  39. bro ringgo, tu maknanya ko belum dapat crack lagi Reg Code yang tepat yang match kedudukan kordinat sebenar lokasi

    ReplyDelete
  40. leh tolong caikan reg code coordinates
    N 2 58'26.3"

    ReplyDelete
  41. kena cari sendiri bro sebab reg code tu tie pada sd card ngan set GPS ko skali..lain lah ko pass set tu kat aku...hehe pengeras tak hengat ler..ada bran :D

    ReplyDelete
  42. sifu, pengeras takat ayam golek no hal punye...hehehe
    alhamdulilah.. saya dah dapat reg kod
    area johan setia Klang 0799111111

    ReplyDelete
  43. Cayalah bro ringgo...hehe sebut pengeras jer terus boleh reg code :D TQ share info kat sini..aku update kat dalam thread yer..

    ReplyDelete
  44. aku ada beli samsung gio s5660... 2.2 froyo.. dulu elok jer guna papago x5.. lepas update firmware 2.3.4 ginerbread papago x5 dah tak berfungsi, boleh tolong tak?

    ReplyDelete
  45. Ady Syam, sorry bro tak dapat nak tolong ko...maybe boleh refer ke blog member aku ni http://amyensem.blogspot.com/2011/07/samsung-galaxy-sl-froyo-to-gingerbread.html cuba mintak advice dari dia

    ReplyDelete
  46. after i start tp navi, the screen show me (No effective starting point). anyone can tell me the solution for this issue? thanks a lot

    ReplyDelete