NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Monday, September 12, 2011

M3GPS PAPAGO! ONE (powered by PAPAGO! X8.5) For GPS Lokatoo

Version Papago X8 yang aku ada sebelum ni tak boleh nak update latest map released by MFM-PAPAGO X8 MAP - 110823, cuma Papago X8.5 jer yang compatible dengan map ni...frustlah jugak masa tu..

tapi hari ni...hahaha tidak lagi, dah berjaya run Papago X8.5 pada Lokatoo A1000i

Masukkan icon kat launchpad
Photobucket

1st time install terus success..boleh launch :D
Photobucket

Ni buktinya, latest version X8.5 dengan MFM map dated 23/08/2011
Photobucket

Dah boleh navigate
Photobucket

Lepas ni cuma Papago X8.5 sahaja yang ada map update...memang terbaekkkk

Download Program.

Download Com Port X8.5 Com 1, X8.5 Com 2, X8.5 Com 3, X8.5 Com 4, X8.5 Com 5, X8.5 Com 6 & X8.5 Com 7. Use Com Port 7 for lokatoo

Example command at navigation script.
ICONXPBUTTON
x = 415
y = 150
Command = \SDMMC\NaviX8.5\Q4033X8.5_C7.exe
SizeNormal = 63
SizePushed = 52
ScaleAlpha = 100
IconNormal = ..\Icons\X8.ico
ScaleAlpha = 100
IconPushed = ..\Icons\X8.ico

Based on feedback received from viewers, normally software that they have downloaded from other websites do not have "Sounds files". Viewer can download it here. No password attached.

107 comments:

  1. wah...montop, leh try gak ni...mane tau support ke system cpu A900....lame explore, thanks penyampai info terkini, hiburan sensasi :)

    ReplyDelete
  2. cuba..jangan tak cuba...marbeles...terbaekkkk :D

    ReplyDelete
  3. mmg marbeles...ade siap jangkaan mase(jam brape) akn tibe dilokasi yg dituju :)... nmpak gaya, mmg kna cari gak type gps wince6.0 & ram128k. model A900 leh run navigate, cume dlm lingkungan 7-10 minute jek leh running lps set ke tmpat arh dituju...kmudian scara tibe2 trus terpacul low memory & stuck (hang). terpaksalah gune manual switch off utk closed X8.5.... :(

    ReplyDelete
  4. tadi lepas habis game badminton sempat rakam navigation by X8.5, nanti aku share video, run perfectly well with Lokatoo A1000i, nanti nak test pada model A1000 win ce 5 plak

    ReplyDelete
  5. alamak terbaekla.. mr jimon.. cmne nak dpt cmni punye canggih gps? saya pki a1000i gak.. tp lookatoo je la.. terbaeklaa!!!!

    ReplyDelete
  6. TQ kharudin...hehehe kena rajin self godek bro

    ReplyDelete
  7. bro jimon, kat ne nak download software papagox8.5? ade link tak eh?

    ReplyDelete
  8. Nanti aku kasik up secured link...tunggu arrrrr

    ReplyDelete
  9. BRO ADA LINK UNTUK DOWNLOAD TAK?

    ReplyDelete
  10. Bro dh berjaya install 8.5 tapi 8.0 dah xleh pakai pulak. nape ek?

    ReplyDelete
  11. aku punya ok jer X8 dan X8.5 boleh run

    ReplyDelete
  12. Bro, cap ayam boleh upgarde ke 8.5 ke?

    ReplyDelete
  13. cap ayam kena test dulu..tapi aku pernah masukkan papago X8 kat GPS member aku, bro Syukur, so far ok

    ReplyDelete
  14. Oh, nak kena test device nya ker Bro?
    Ini spec device tu:

    CPU : SIRF Atlas V 533MHZ
    ROM : 128MB NAND Flash ROM
    RAM : 64MB SDRAM
    TF memory : 4GB SD Card
    Microsoft WinCE 6.0 pro version

    ReplyDelete
  15. Kalau spec macam ni...rasanya ok..boleh run

    ReplyDelete
  16. bro jimon, boleh mintak link utk download papago x8.5?

    ReplyDelete
  17. tunggu.....link akan di up kan tak lama lagi

    ReplyDelete
  18. ok bro jimon , aku tunggu u punya good news : )

    ReplyDelete
  19. Comport sudah donlod... file x8.5 yg tade :D:D:D ngeh ngeh ngeh...

    ReplyDelete
  20. bro jimon, kenapa aku tak nampak X8.5 link ?

    ReplyDelete
  21. link tak share kat public...you'll get when you fulfilled all the criteria :D

    ReplyDelete
  22. bro jimon , i fullfilled all the criteria :D

    ReplyDelete
  23. bro solution tj, congrats!!!! check your email :D thanks for your support

    ReplyDelete
  24. thank u bro jimon ! we always support u : )

    ReplyDelete
  25. hi bro,
    i d complete step 2-5.
    but the 1st step a bit difficult.
    may i get the password?
    thanks.

    ReplyDelete
  26. Hi tyrone, thanks for the support, but i have to be fair to ami & solution tj who have really put their effort to be in the Top 3 list, so as alwayz...fulfill all 5 immediately you'll get the password, sure won't regret :)

    ReplyDelete
  27. ok..sori...dah jdk supporter pon...so dah fullfilled all step...mcm mana bro?blh x dpt link n p/word tu?

    ReplyDelete
  28. belum lagi...tak masuk pun Top 3 Member List kan..

    ReplyDelete
  29. Tyrone Khor and wan , u all need to work hard to be in the Top 3 list .... Gambateh!!!! :p

    ReplyDelete
  30. tak payah risau Tyrone n wan , selepas u all fulfilled semua step , u all mesti dapat password. Bro jimon janji bagi ...hehe

    ReplyDelete
  31. hahaha taken words from the Top 3 Member...tq bro solution for motivating them...i told already...you won't regret becoming the Top Members..any latest file sharing you will absolutely get it first

    ReplyDelete
  32. as salam..
    jimon, ape password tuk dolot file eh?

    ReplyDelete
  33. wassalam aziz, password nya adalah......kalau tak dapat maknanya tak fulfill semua requirement lagi :)

    ReplyDelete
  34. bang , bagaimana check a com port ?thx you

    ReplyDelete
  35. mr jimon, sy dh install yg ni, tp knp kuar voice ae?

    ReplyDelete
  36. try select "English" instead of yang ada "TTS"

    ReplyDelete
  37. Dah try tp xkuar jugak..em yg com port x8.5 tu mmg ade 1 file je ke..macam papago 8 bila extract ade 2 file

    ReplyDelete
  38. memang ada satu com port file jer untuk navi X8.5, maybe ada missing file pada your software kut, tu yang takde voice navigation

    ReplyDelete
  39. mr jimon, sy dh cek..mmg ade 2 file missing.Nuance and Sound..patut la xde suara.hehe..bleh tak nak minta dr mr jimon file tu..hee

    ReplyDelete
  40. hehe file tu ada sekali dalam folder yang saya share untuk X8.5, kalau nak...tau kan cara camne nak dapatkan link & password :) kena usaha sket yer..happy surfing

    ReplyDelete
  41. hehe..orait mr jimon! kna usaha keras ni..hehe

    ReplyDelete
  42. boss jimon, bole share sound file x. sy dh install tp xde sound pulak..thanks

    ReplyDelete
  43. Linda Said & Moktar, saya dah sharekan sound folder, refer thread

    ReplyDelete
  44. the password will be shared after you fulfill the all "5" :D enjoy...

    ReplyDelete
  45. Mr jimon, thanks for sound file tu..baru buka..nak tanye kalau guna win ce 5.0, ok x install papago x8.5 ni

    ReplyDelete
  46. welcome Linda...X8.5 tak compatible dengan win ce 5, encounter error bila nak navigate

    ReplyDelete
  47. oo..baru tahu..ingatkan bleh..so, kna gune papago x8 la...tq mr jimon

    ReplyDelete
  48. version below ok jer tapi takde maps update lagi

    ReplyDelete
  49. mr jimon, selain papagox8.5, gps ape lg ye yg ok..sy nk install kt lokatoo win ce 5.0

    ReplyDelete
  50. boleh try install PowerMap Z9, Galactio & PolNav

    ReplyDelete
  51. ok2..tq..nak tunggu mr jimon release password..hehe

    ReplyDelete
  52. bro, mcm mana nk tukar resolution to 800x480? kt b1000 tak full screen la..

    ReplyDelete
  53. bro, kena download software yang resolution 800X480, yang aku ada ni memang untuk 480X272

    ReplyDelete
  54. can send me download link bro ?

    ReplyDelete
  55. i will share it again once the fanpage hits 400 LIKE, so wait for it

    ReplyDelete
  56. Salam...ade tak link Papago X8.5 untuk handphone Android?

    ReplyDelete
  57. salam bro ada link tak papago x8.5 untuk lokatoo A1000HD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bro Jimon...camne nak istall Garmin atau papago dalam saya punya Lokatoo A900?..Tak pakai yg latest pun takpe...Papago X5 pun dah kira ok...tak pandai nak godek la..Follow juga step2 dlm blog ni...tak faham2 huhuhu...

      Delete
    2. Salam bro...boleh follow step yang aku dah share kat blog ni

      Delete
  58. Asasalam..Jimon..

    Kalau nak run X 8.5 ni dalam Apexi China made, guna com port yang mana satu?
    Maaf sudah lupa sebab dah lama tak update software ni...Sekarang guna papago m3gps x5 dan dah tak boleh nak update mapnya..

    Terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam bro lan,

      cuba guna com port 1

      Delete
  59. bro. kat mana nk download program papago x8.5.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try cari melalui google atau tunggu jer fanpage ABM hit "LIKE 555", program X8.5 akan disharekan semula...

      Delete
  60. Salam bro, macamana nak edit skrip ni? kat mana nak edit?

    Example command at navigation script.
    ICONXPBUTTON
    x = 415
    y = 150
    Command = \SDMMC\NaviX8.5\Q4033X8.5_C7.exe
    SizeNormal = 63
    SizePushed = 52
    ScaleAlpha = 100
    IconNormal = ..\Icons\X8.ico
    ScaleAlpha = 100
    IconPushed = ..\Icons\X8.ico

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, edit kat INI files yang dalam format notepad tu

      Delete
    2. edit ke kite create sndri?? kt file SNAP.INI ke?

      Delete
  61. Salam....

    Aku budak baru nk eknal mende GPS nih....kalau yg kat kereta myvi se 1.5 tu boleh pakai ke yg ni>?

    ReplyDelete
  62. ok cunn bro.. da boleh run.. thnks.. 1 lg nk tnya.. sy pnya mmg xkluar suare.. then kite overwrite je ke yg bro kasi link donlop tu kt dlm folder die? ke kene create folder baru letak sound file die?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat backup dulu file yang asal...lepas tu try overwrite dalam folder..selamat mencuba :)

      Delete
  63. Bro, nak minta download link Papago X8.5 resolution 480 x 272..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...akan dikongsikan semula bila fanpage ABM ni -> https://www.facebook.com/Blog.Aku.Budak.Melaka hit 888 LIKE, tunggu pengumuman nanti

      Delete
  64. bro, mcm mane nak tukar papago x8.5 resolution 800x400 kepada resolution 480 x 272...

    ReplyDelete
  65. Nk donlod software ni...kene donlod sume com port ke salah satu je??

    ReplyDelete
    Replies
    1. download comport yang compatible ngan set gps tu...pilih salah satu jer

      Delete
    2. ooo...n size file ni bape mb??

      Delete
  66. salam ,bila dah d/l com port 7,nak transfer ke mana pulak

    ReplyDelete
  67. Bro jimon nak mintak link X8.5 , boleh tak ?

    ReplyDelete
  68. refer sini -> http://myjimon.blogspot.com/2012/10/pengumuman-terkini.html

    ReplyDelete
  69. salam.. utk gps celltech G3 resolution 480x272 yg mana sesuai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer nak try masuk mana2 software navi...baru tau yg mana sesuai

      Delete
  70. salam mr jimon......

    tumpang taya....kenapa sy dah update papago 8.5 ,tp dkt favourite (kesukaan ) hanya boleh simpan 5 lokasi shj?

    TQVM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? sepatutnya boleh jer lebih dari tu...mungkin software problem atau disk dah nak reach maximum capacity ke...wallahua'lam

      Delete
  71. bro nape aq tok leh run tak kluar kat launchpad tak de pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. launchpad kena download, copy dan paste dalam sd card dulu

      Delete
  72. bro jimon, saya nk link utk download software papago 8.5 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..refer sini http://myjimon.blogspot.com/2013/04/pengumuman-terkini.html kasik cepat hit cepat ler dapat link :)

      Delete
  73. salam.. saya guna lakatoo a900..
    sya skrg ni guna papgo x3.
    tolong ajarkan cara yang detail untuk masuk software x9

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...A900 dah tak support untuk masuk X8.5

      Delete
  74. papgo 8.5 pn ok lah..
    sebab yg x3 ni dah xde update map

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...A900 dah tak support untuk masuk X8.5, boleh lah upgrade ke A1000HD

      Delete
  75. Hi Bro,

    The link you attached for sound file is not valid anymore, able to resent the link?

    Thanks

    ReplyDelete
  76. Mr Jimon, boleh kah share link yang valid untuk PPG X8.5 800x400 untuk Com 6? Link diastas dah tak laku. Terima lasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Link dah kena blocked and removed..sorry no longer available

      Delete
    2. Boleh kah email itu .exe file langsung ke email aku? seancsy998@gmail.com

      Terima kasih...

      Delete