NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Saturday, February 11, 2012

ABS Pump Defect Settled!

Macam mana nak tahu ABS pump Exora dah defect? Senang jer, dekat meter panel, ABS dan handbrake indicator akan sentiasa menyala bila kita hidupkan engine, jadi masa ni ABS memang tak berfungsi tapi handbrake ok, tak lock walaupun dah dilepaskan, cuma lampu indicator tu jer tak padam



Masa Servis 30K di Bunga Raya Parts Service Center, Malim, terus lodge complaint..dekat 2 minggu jugak tunggu part sampai, ni dia Part No. untuk ABS pump atau nama saintifiknya "Hydraulic Control Unit" - PW922434



ABS pump yang rosak...



Siap pasang dah...lebih kurang 2 jam setengah jugak lah kena menunggu



Detail cost, nasib baik under warranty, so FOC



Yang penting...masalah selesai :)

9 comments:

  1. exora kome dah 2 kali tukar bende tu huhuhu
    sekarang ok dah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. exora teman baru sekali ni...harap terus ok lepas ni...hehe kalau tak kena upgrade ke Bold plak nanti

      Delete
  2. kete teman pun kejap keluar kejap padam ABS ni..nanti nak kena pegi SC ni check...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 nak memang gitulalh
      baik terus gi SC check

      Delete
    2. kalau lampu ABS jer mungkin problem kat sensor

      Delete
  3. Salam bro Jimon need your help on this issue cause i believe you have friends at Proton and close to other exorian club members

    http://www.aduanrakyat.com.my/nyaris-rentung-beli-proton-exora

    http://www.exorian.com/2011/01/gambar-video-exora-sedang-terbakar.html

    Masa kita buat rutin check up kat sc wayar injector ni di periksa atau tak. Saya tak tahu nak rujuk kat siapa pasal isu ni tergerak untuk tanya sebab hari ni dalam berita perdana tv3 16hb Mac 2012 ada satu lagi kes exora terbakar malang sekali pemandunya mati rentung bila dia tidur dalam exora yang enginnya masih hidup. Lepas tu saya terus goggle dan jumpa 2 link di atas. Mungkin perkara ni dah lama di bincang masa teh tarik meeting dengan exorian lain. Harap dapat kongsi isu ni dengan exorian lain. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kes ni melibatkan tube insulator, boleh refer http://myjimon.blogspot.com/2011/03/tt-cose-recall-untuk-pemasangan-tube.html

      Delete
  4. Untuk mereka yang miss tv3 buletin semalam (16Mac2012) saya record dan edit dari tonton.com dan upload di youtube alamat capaian

    http://youtu.be/in3GSWrjPhE

    Walaupun kes ni diklasifikasi masalah pendawaian, mangsa sudah 2 kali buat pembaikan ini yang musykil.

    ReplyDelete