NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Saturday, January 15, 2011

PAPAGO! X6 M3GPS Edition For GPS Lokatoo

Photobucket

Destination Menu
Photobucket

How To Install

Step 1: Download program Part 1, Part 2, Part 3 & Part 4. Copy and paste it in the SD Card

The file structure should be like this

Photobucket

Step 2: Download Maps. Refer here. Maps file format used is R21. Copy Maps in the Base folder. Rename Base folder to Maps folder

Step 3: Use X6.1_R6600_M3_C7.exe For Lokatoo. For GPS China with Com Port 1, use X6.1_R6600_M3_C1.exe

Step 4: Edit your navigation script to add command to execute PAPAGO! X6 M3GPS Edition, i.e.

ICONXPBUTTON
x = 150
y = 90
Command = \sdmmc\Navi\X6.1_R6600_M3_C7.exe
SizeNormal = 63
SizePushed = 52
ScaleAlpha = 100
IconNormal = ..\Icons\PaPaGOx6.ico
ScaleAlpha = 100
IconPushed = ..\Icons\PaPaGOx6.ico

Icon for launchpad PaPaGOx6.ico

Now you can start navigate. The exit function to launchpad through "Video" button

Review On PAPAGO! X6 M3GPS Edition
I have been used papago X6 Android which is actually mix china dan english version that i managed to download for quite sometime, refer here. I still wanna try use it because it offers more features during navigation. Although i do not understand chinese language but since the function are a bit similar with PaPaGO! X5SE, so i managed to guess the button. This android version is using map format R51.

Finally got the software for m3gpsX6 english version which is upgrade version from papago X5SE. It comes with additional new features and nice map layout with wider junction view and exact image.

A little bit disappointed on routing calculation, which is very slow compare to other PaPaGO version.

Demo X6 Android & M3GPS Edition

74 comments:

  1. compare to papago x5...which one better bro jimon...???? apapasat kat link ni tak blh nk download...pening2...

    ReplyDelete
  2. file sudah kena remove lah bro...kena cari link yang lain

    ReplyDelete
  3. sama macam papago X5SE, format maps R21, refer step 2

    ReplyDelete
  4. NOTE : Before i run the X6_C1.exe I have deleted the following
    1)all maps in Maps folder and copy in the MFM-PPG-C100415 M3GPS map (R21)
    2)whole Base folder
    3)whole Save folder
    4)Then start run X6_C1.exe
    It run perfectly.I have try more than 6 locations, all run without problem.

    aku dh download com port 7 yg bro bagi tu...replace kat X6_C1.exe...

    lps tu pakai latest maps MFM-PPG-110103C

    tp nk routing problems laa...dia terus exit pegi kat menu launchpad...apasal yekk..?? betul ke instruction yg kat atas tu...???

    mintak tolong bro jimon...??

    ReplyDelete
  5. Rename Base folder to Maps Folder, insya Allah boleh run

    ReplyDelete
  6. dah rename bro jimon...tp bila nk routing..problems jugak...terus exit...pening16x...

    ReplyDelete
  7. instruction tu betul, takut file yang ko download tu ada missing file, kenapa nak delete save folder? aku tak delete pun, ada 8 file dalam save folder tu

    ReplyDelete
  8. laaa ye ke....tak de rezeki laa gamaknya nk try papago x6 ni..huhuhuhu...

    ReplyDelete
  9. mdshaari download guna link yang aku email tu, rasanya ok, ko download melalui link tu jugak ke?

    ReplyDelete
  10. As-salam...
    terima kasih syok juga guna papa...go x6 ni...

    map aku pakai yang papa...go x5 punya ok boleh run

    terima kasih jimon.

    ReplyDelete
  11. niezam, cuba download semula melalui link yang aku email kat hang...tak leh jadik ni...ko sekarang 1st rank Top Follower aku :) aku kena tolong sampai ko sukses ni

    ReplyDelete
  12. alamak bro jimon...pc tu hari corruptlaa...thanks bro..nk pi chk email jap...hang mmg terbaekkk laa bro...

    ReplyDelete
  13. no problem niezam, kalau ada masalah roger aku..

    ReplyDelete
  14. sori bro jimon...dah download link yg bro bg...still tak blh run...same problems...nk pi routing aje...tiba2 dia exit pegi launchpad...lps tu tak blh run dah...aku punya lokatoo ni ada masaalah kot...takde rezeki laa gamaknya...:(

    ReplyDelete
  15. salah satu cara ko nak rectify berdasarkan pengalaman aku, ko buat backup semua software navi ko, try format sd card tu, then paste balik. Aku pun ada masalah jugak dengan program ni dulu..memula guna Papago X6 ni kat sd card 4GB ok jer...takder masalah routing slow, tapi bila aku copy program ni dari SD card 4GB ke micro sd 8GB, routing slow tahap gaban, then aku delete dan cuba install semula dari initial download file, settle problem routing slow aku...duk layan guna sotware ni jer sekarang selain PowerMap Z9

    ReplyDelete
  16. Salam Bro,
    Saya pun dah download, problem sama gak dgn niezam.
    pasal kitaorang guna wince6 kot?

    ReplyDelete
  17. Takper, esok pagi aku dapat peluang test software ni kat win ce 6, kalau success run, aku akan share ngan link dia pada Top 3 follower aku, kekalkan kedudukan anda :)

    ReplyDelete
  18. Salam Bro jimon,
    Saya nak jugak try papagoX6 nie tapi link kat NaviTotal dah kena block... Harap dapatlah tolong bagi link baru...

    ReplyDelete
  19. Salam Azrine, boleh...jadilah Top Follower kat sini nanti saya share kan, mdshaari dah berjaya run...sekarang nak tolong niezamgerrard dengan Hazman plak sebab dia duk antara rank paling tinggi :)

    ReplyDelete
  20. berjanggut ler nak tunggu...:)
    Anyway, terima kasih... bro Monters GPS dah tolong...

    ReplyDelete
  21. hehe tu sebab file-file panas di sharekan kepada Top Members sebab diorang active kat blog ni bukan semata-mata untuk dapatkan software sahaja tapi diorang turut contribute untuk selesai permasalahan, so yang aku share ni copy paste terus boleh guna. apa-apa pun, selamat mencuba, nanti bagi feedback kat sini kalau boleh run software tu

    ReplyDelete
  22. Betul x3...setuju dengan apa yang di kata oleh sifu jimon....

    ReplyDelete
  23. Salam Bro,
    Baru download & install Papago X7 Reality.
    nak setting susah skit, kena try & error dia punya key.
    tapi bila dah berjaya, bestnye latest Papago.
    Hehehe kasi panas skit.
    FYI download dr navitotal.
    download bro jgn tak download.
    kasi upgrade kita nye lokatoo.

    ReplyDelete
  24. tahniah hazman...share lah key :)

    ReplyDelete
  25. Boleh, tak de hal punya.
    saya try dan berjaya key 0730000000
    selamat mencuba...

    ReplyDelete
  26. bro hazman...ni nak pakai map yg mana satu haaa...??? com port mana nk cari..kasik share laaa...hehehehehe...

    ReplyDelete
  27. dah test dengan registry ke tu tapi tak sesuai dengan lokatoo...map tunjuk lokasi salah. niezam, version ni guna map R21

    ReplyDelete
  28. Salam Semua,
    Guna Map R21, baru download latest map 260111C dari malfree.
    Memang key dia kena agak2, nasib baik dapat kalau tak try la lagi.
    Kalau Key salah dia tunjuk tempat tak betul.
    dah buat 2 unit, satu key guna 073000000, satu lagi 0996000000.
    try banyak kali baru dapat.
    Tips: kalau map tunjuk tempat tu jauh lagi dari tempat sebenar boleh langkah nombor tu jauh skit.
    contoh 073000000 pergi ke 0801000000.
    bila dah dapat tempat yang berdekatan kena try nombor tu satu-satu 073000000 pas tu 0731000000 pas tu 0732000000 dan seterusnya sampai dapat lokasi sebenar.
    Niezam, nak com port 7 untuk lokatoo ni kasi email nanti saya hantar.

    ReplyDelete
  29. mak oii.....dashyattt....dashyattt....confirm pening kepala ni...takpe kasik try dulu kalau tak berjaya...baru mintak tolong...aku ni main belasah aje...mana tau kena ke..hehehehhe...kalau bro hazman sudi membantu...email saya: niezamgerrard@yahoo.com.....thanks

    ReplyDelete
  30. Niezam,

    com port7 dah hantar, check email

    ReplyDelete
  31. link broke lahh maner nk download papago x6 nih jimon??

    ReplyDelete
  32. ada alternative link, cuba request kat NaviTotal.com

    ReplyDelete
  33. hazman, nak minta port 7 untuk x7 gak..emel sy azlan_jtm@yahoo.com.

    ReplyDelete
  34. salam semua minta tolong sangat2..lokatoo aku dah install papago x5 se...aku gunakan launchapad buatan brother mitos..banyak cara dah aku cuba tapi papago tu tak boleh masuk2 jugak bila touch skrin papago aje dia bunyi suara aje(welcome to papago...)dan napak skrin berkelip macam nak masuk tapi tak jadi,,,Ndrive pun sama..cuma yang boleh masuk Garmin aje..apa macam....yang lokatoo asal...mmg tak detect langsung...kawan bantu lah ye

    ReplyDelete
  35. cuba masukkan file maps dalam folder papago tu

    ReplyDelete
  36. Salam jimon, saya dah buat seperti di atas namun tak berjaya. Tapi saya berjaya dapatkan X7 Reality, cuma com7 file tak dapat. Harap en Hazman boleh bantu.

    ReplyDelete
  37. Aku rasa pun memang papago X6 ni compatble ngan win ce 5, harap Hazman boleh emailkan pada Andak com 7 file X7 Reality

    ReplyDelete
  38. Salam. Saya baru tahu dan baru join blog Bro Jimon ni. Saya ni masih baru dlm hal gps ni. Masuk blog ni nampak menarik lak. Bro Jimon, saya baru guna gps China model. Navi ada Papago X3, X5SE, Garmin, iGO8 dan ada 2-3 lagi. Tapi yg bleh guna cuma Papago X3 dan X5Se jer. Garmin lak asyik terkeluar je bila nak set destination. Agak-agak bleh tak kalu saya hantar kat Bro Jimon gps saya ni utk masukkn X6, Garmin dan 1 lagi yg Bro Jimon rasa terbaik dlm gps saya ni. Yg tak berguna tu delete jer. Agak-agak berapa ye saya kena 'derma' kat Bro Jimon? :) Kalau boleh la.

    ReplyDelete
  39. prayer...boleh jer :) bagilah email, senang deal underground...hehe

    ReplyDelete
  40. Hmmm... Bro Jimon duk mana? Bangi ker? Tu la masalahnya, jauh juga nak gi sana. Ni email saya

    mr.asseri@gmail.com

    Kalau boleh janganlah caj memahal ye :p

    ReplyDelete
  41. hehehe dah email...caj paling murah dalam dunia GPS ni..tak caya ko gi lah lowyat..masukkan garmin jer depa charge sampai RM80 :)

    ReplyDelete
  42. Bro Jimon, kat mana nak check COM PORT ye?

    ReplyDelete
  43. Ye ler... murah. Sape tak kenal Bro Jimon, 'pemurah' orangnya :p

    Tapi bila ko suruh check COM PORT, haram aku tak jumpa kat mana nak godeknya.. adoila... fenin fenin... isk...

    ReplyDelete
  44. hehehe..perli ke apa ni :) cuba check kat setting function...ada indicator com port berapa, kalau GPS China ni selalunya com port 1

    ReplyDelete
  45. Isk isk isk aku gi connect kat pc, aku gi jelajah kat papago punya folder dan dalam folder tu ada satu folder 'btlib' aku buka BTsystem dan terjumpa ni. Tak taulah betul ke tak.

    BaudRate = 115200
    Port = COM4

    Tul ke tu?

    ReplyDelete
  46. betul ler tu...COM 4 ni aku kena dapatkan dulu file nya...

    ReplyDelete
  47. Bro Jimon, hampa ckp X6 running map file format R21, kan? X5Se aku running map file R51. Takde masalah ke? Tau-tau 'beku' je lak nanti...

    ReplyDelete
  48. ko punya GPS ni wince ke android? kalau android sorry lerr...aku tak buat

    ReplyDelete
  49. Aku punya wince la Bro. Wince 6. Memang memula running map format R21 tp aku update map format R51. Ok je. Slamber rock je dia running takde masalah pun. Cuma terkilan sket, mcm yg aku ckp kat ko tu. Elok-elok duk diam-diam dlm poket, dia bleh la plak 'meloncat' kuar 'bererenang' kat lopak air. Hampess tul. Dah la aku ni bukan hafal jalan. Adoila... hancuss... hancuss..

    ReplyDelete
  50. hehehe takper lah, kalau dah ok nanti kita deal semula

    ReplyDelete
  51. Andak,

    kasi email adddress, nanti saya emailkan com port7.
    atau bleh email saya kat mysarah22@hotmail.com

    ReplyDelete
  52. boleh kasi new download link for papago x6 and com 1 b4800 happy file thks!!!
    oreyone@hotmail.com

    ReplyDelete
  53. siow, boleh dapatkan software file kat navi total.com, untuk com 1, boleh try file yang saya share

    ReplyDelete
  54. happy file can download but the main software already dead line
    can give me the new download links!

    ReplyDelete
  55. i will share the link here once i got it

    ReplyDelete
  56. Brother Jimon atau Siapa2 yg ada link Papago X6 English Version email sy bleh.
    mdasir@yahoo.com
    JazakALLAH... Thanks.

    ReplyDelete
  57. Boleh jer, kena aktif dan jadi Top 3 Members dulu, lepas tu nanti password akan diberikan

    ReplyDelete
  58. bro cmne nk aktif jd top 3 members tu nk dptkn password

    ReplyDelete
  59. yukie, senang jer, mula2 jadi follower blog ni, lepas tu bila visit blog ni sign in dulu, jadi banyak kali click page kat sini cepat ler jadi Top 3 :D

    ReplyDelete
  60. abang jimon... blh bagi password x?

    ReplyDelete
  61. boleh...tunggu nick "Khay" masuk dalam Top 3 list :)

    ReplyDelete
  62. salam sifu jimon..boleh saya dapatkan password?

    ReplyDelete
  63. boleh...bila fulfill semua requirement

    ReplyDelete
  64. dah join semua/like n bace sume posting blog sifu ni..so camane nk tau skrg top keberape?

    berharap sangat dapat dolont n praktik tutorial gps yg distudy dlm blog sifu ni..:)

    zaharey@gmail.com

    ReplyDelete
  65. rank tu boleh tengok kat Top 10 members list, kalau tak masuk lagi maknanya tak cukup count visit lagi ler...hehe yang penting make sure sign in follower..kalau tak, kantoi..

    Requirement 1 & 4 jer yang belum dipenuhi, settle ni dapat ler password :) tq for the support

    ReplyDelete
  66. hehe x pe la sifu..nk dptkn 3 top tu nampaknye lama lg la kene belek2 blog ni..
    sye punye setup dh 100% berjaya Papago X8 WinCe6(maps&port 1-7)& PAPAGO X5 Special Edition (port 1-9 & exit function)
    Alhamdulillah dari segi maps, function & port sume jalan dan settle..

    thanks..ade masa boley pekena roti canai banjir nt sifu..

    ReplyDelete
  67. Cayalah bro zaharey...boleh jer...feel free join TT GPS kitorang arrr

    ReplyDelete
  68. mr jimon, nk exit gune button video n 3D landmark guide jgk ae

    ReplyDelete
  69. Assalamualaykum w.b.t
    Br Jimon, saya ada try godek2 lokatoo a903(i) dan alhamdulillah dpt guna Papago X3, map guna R21. Cuma, bila try upgrade ke upper version, instruction oleh sifu2 dlm webpage tak mampu nak follow, too complicated for me (too old for these technical stuff .. haiya). Jika Bro Jimon tak keberatan, boleh tak PMkan saya contact & lokasi bro? plz email to rumaizi@hotmail.com . Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, rasanya kalau dah berjaya install X3, nak upgrade ke upper version takde masalah sebab cuma command jer yang perlu ditambah kat INI files tu..maaf yer bro, agak sibuk sekarang, lebih mudah kita communicate kat blog atau fanpage ABM kalau bro ada sebarang pertanyaan :)

      Delete