NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Sunday, November 14, 2010

Savvy - Service 110,000 km

Aku memang dah plan lama nak service savvy aku kat RS Auto Services Centre Sdn Bhd sebab owner workshop ni, Mr. Hoe memang specialize skills untuk engine Renault. Kebetulan Jumaat lepas, lepas Isya' aku ajak lah wife aku gi Manjaku kat BBBangi, masa nak start engine, tiba-tiba lampu indicator "Auto" menyala, engine tak boleh dihidupkan, cuak jugak sekejap, maklum ler savvy ni sinonim dengan masalah robotik AMT, kalau rosak, beribu nak betulkan.

Sabtu pagi tu, aku call AAM, nasib baik insuran savvy ni masa subscribe cover dengan perkhidmatan AAM. Mekanik tu pun check dulu, then dia bagitau ni kena ganti bateri saja. Alhamdulillah, lepas ganti bateri, terus boleh start, check sekali alternator, takde masalah. Kos bateri RM200, kira oklah service bagus, datang rumah pasang :) Memang patut pun kena ganti bateri, sebelum ni aku tukar bateri masa 06/09/2008, lebih 2 tahun Maintenance Free bateri tu tahan.

Tengah hari tu aku terus pergi service dekat RS Auto. Lokasi workshop ni di Bandar Puteri Puchong
Photobucket

Sampai jer kena tunggu sekejap, dalam 15 minit baru dapat masuk untuk service. Pekerja dia pun peramah, yang entertain aku tu nama dia Hong, minta sekali dia bersihkan throttle body
Photobucket

Throttle body selepas dibersihkan
Photobucket

Sejak beli sampai dah mileage 110K, baru ni ganti AMT oil, highly recommended brand, elf Renaultmatic D3 Syn untuk AMT robotik
Photobucket

Keseluruhan kos servis yang terpaksa dibayar berjumlah RM451.00. Detail item:
1. elf Engine Oil Fully Synthetic, elf RM205
2. Oil Filter RM18
3. Washer RM3
4. Throttle body clean RM20
5. Spark plug RM80
6. Fuel Filter RM30
7. elf Renaultmatic D3 Syn RM50 (boleh guna sekali lagu untuk next change)
8. Labour RM45

Lepas bayar, dapat lah free gift, hehe memang patut dapat, tengok jer kos servis tu
Photobucket

Aku memang puas hati dengan service RS Auto ni. Lepas service especially bila dah guna Renaultmatic D3 Syn, rasa beza sangat bila change gear, very smooth almost takde jerking langsung


Ni aku sertakan koordinat, senang kalau sesapa yang guna savvy atau renault nak pergi

PaPaGO
E: 101" 37' 0.4"
N: 3" 0' 39.2"

Garmin
N: 03" 00.654'
E: 101" 37.008'

Workshop dibuka dari Isnin hingga Sabtu, Ahad cuti. Boleh call Mr. Hoe terlebih dahulu untuk appointment (012-2365220)

2 comments:

  1. rs auto puchong kini telah berpindah dan dikenali TNH AUTO CAR CARE,18,jln unggul 25/40,tmn sri muda,sekyen 25,shah alam...tel 03 55255520

    ReplyDelete