NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Sunday, September 5, 2010

Modified Tail Pipe For Exora

Sebelum ini, ramai member-member EOCM aku menghadapi masalah rear skirt "cair" disebabkan design original tail pipe pada muffler Exora. Nak tak nak, lepas aku dah pasang BK, kenalah jugak modified tail pipe ni

Thanks to N.J sebab recommend kedai ekzos yang berpengalaman ni, Pusat Pakar Ekzos Rawang Ekzos, walaupun jauh, aku sanggup datang jugak sebab kedai ni dah ada pengalaman buat untuk Exora, no trial and error :)
Photobucket

Inilah taip pipe original Exora
Photobucket

Muffler dibawa turun dan proses pemotongan original tail pipe bermula
Photobucket

Muffler kemudian dipasang semula dan proses pengukuran modified tail pipe bermula
Photobucket

Inilah pemilik kedai, Ah Chuen..hehe dia kata memang cun lah bila dah siap nanti
Photobucket

Welding 1st phase bermula...
Photobucket
Photobucket

Complete welding 1st phase
Photobucket

Muffler dibawa turun semula untuk proses keseluruhan welding modified tail pipe
Photobucket
Photobucket

Lepas selesai welding, proses "penyejukan" bermula
Photobucket

Siap untuk dipasang
Photobucket

Siap sepenuhnya, amacam? masyuk tak :)
Photobucket
Photobucket

Proses mengambil masa selama lebih kurang 2 jam. Harga twin tail pipe + pemasangan keseluruhannya berjumlah RM280. Aku memang puas hati dengan hasil kerja dia

Aku punya Exora adalah yang ke-4 buat kat kedai ni :)

Ni aku sertakan koordinat,senang kalau sesape nak pegi

PaPaGO
E: 101" 35' 41.1"
N: 3" 18' 15.9"

Alamat kedai: No. 31, Lot 2520, Batu 16, Jalan Ipoh, 48000 Rawang, Selangor.
H/P 012 216 5132 / Tel 03 6093 4955

Tak perlu buat appointment, kedai dibuka setiap hari

2 comments:

  1. bro jimon...mmg masyukkkkkkkkk....beraya sakan laa tahun ni..hehehehee

    ReplyDelete
  2. hehehe terima kasih, buat yang moderate jerr tak extreme sangat...haha tahun ni exo mmg raya sungguh setelah beraya standard gaban tahun lepas :)

    ReplyDelete