NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Saturday, July 10, 2010

Exora Modification

Masa mula-mula dapat Exora, 1st thing yang aku nak tukar sangat adalah sport rim. Standard model tayar/rim 195/65R15, tebal betul tayar tu, tak nampak sporty langsung. Memang confirm aku kena tukar

Susah jugak nak cari rim yang 5 lubang, tak banyak pilihan, tapi jumpa jugaklah yang berkenan di hati, Harga lepas trade in yang standard kena tambah RM1,800.00. Fuh, nak cantik punya pasal..sanggup beb

Sekarang dah guna tayar rim 215/50R17, nampaklah low profile sikit..Beza dengan spec asal pun cuma 1.94%, pastikan jangan beza lebih 2.5% kerana ia akan membebankan enjin dan transmisi

Photobucket

Untuk dapatkan gabungan rim/tayar dengan tepat, refer tyre size calculator

Lepas tukar rim sukan, aku pergi survey Tirai / Langsir nak pasang untuk elak panas pada anak-anak aku, mula-mula tu ingat nak tinted gelap terus, tapi tau lah undang-undang JPJ, takut plak kantoi, sia-sia aje

pasang pada 2nd and 3rd row

Photobucket






























Ni jenis Car Life, Harga siap pasang RM180 dekat BEST CITY AUTO ACC, Cheng Melaka, bersebelahan Nasi Kandar Pinang Besar. GPS Coordinate E:102'12'59.1" N:2'16'14.8"

Kredit tu rakan baik aku Exorian pie yang dapatkan info ni

4 comments:

  1. Assalam bro jimon, aku guna pakai link page ini untuk rujukan dan pertanyaan Exorian yang nak pasang langsir..

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam bro mdsharri...boleh...takder hal...sama2 kongsi info

      Delete
  2. Aiseh... sy bli kt DIY satu tirai RM18. Psg sndiri guna gam UHU. Save pnya psl bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok sangat tu...hehe aku tangan keras..takder seni..tu yang outsource jer pada yang pakar..tapi memang berbaloi..sampai sekarang marbeles lagi

      Delete