Monday, October 4, 2010

Harga Rokok Naik Lagi !!!

Buat perokok-perokok tegar, rasanya sudah sampai masa kita mempertmbangkan samaada berbaloi lagi ke nak beli rokok, hehe dengan harga baru ni makin bertambahlah pengepau-pengepau rokok, apa lagi sorrokkan rokok anda

Harga rokok naik 63 sen
KUALA LUMPUR - Kerajaan telah menaikkan kadar duti eksais bagi rokok sebanyak tiga sen sebatang, berkuat kuasa 1 Oktober lalu.

Dengan kenaikan kadar duti eksais itu, amaun kenaikan cukai bagi sekotak rokok 20 batang ialah kira-kira 63 sen, iaitu 60 sen daripada duti eksais dan tiga sen daripada cukai jualan, demikian menurut satu kenyataan daripada Kementerian Kewangan di sini semalam.

Kenyataan itu mengesahkan laporan sebelum ini tentang kenaikan cukai itu. Sebelum ini, kadar duti eksais bagi rokok ialah 19 sen dan 20 peratus sebatang.

Kenyataan yang sama berkata, kenaikan itu adalah selaras dengan komitmen kerajaan di bawah Konvensyen Rangka Kerja Mengenai Kawalan Tembakau Pertubuhan Kesihatan Dunia.

Melalui komitmen itu, kaedah percukaian dan kawalan harga merupakan langkah penting dan berkesan dalam mengawal penularan gejala merokok, terutama di kalangan remaja.

Sumber: Kosmo

2 comments:

  1. oleh itu hisap la rokok banyak2....heheheheh

    ReplyDelete
  2. salam sifu...habis kacau budget kawan ni..kena minimum kan penghisapan lepas ni :)

    ReplyDelete