NORTHERN EXORA OWNER'S CLUB (4439/2011)

Photobucket Kelab Pemilik Exora Utara telah didaftarkan dibawah Seksyen 17 Akta Pembangunan Sukan 1997 oleh Pesuruhjaya Sukan Malaysia pada 7 April 2011. NEXO amat mengalu-alukan pemilik-pemilik Exora yang mahu bergerak secara aktif untuk menyertai NEXO. Sila email ke : nr.nexo@gmail.com sekiranya anda berminat untuk menyertai NEXO. Layari Blog rasmi NEXO di nexonr.blogspot.com

Sunday, August 22, 2010

Smoked Headlamp For Exora

Kalau ikutkan plan asal, kechat, bang dean dan aku sebenarnya tengah recce kedai-kedai accessories sekitar Melaka dan KL yang ada buat projector headlamp untuk Exora, tapi still tak jumpa lagi. Headlamp aku pulak sebelah kanan berkabus tiap2 kali hujan dan lepas basuh keta. Pernah tukar sekali kat COE, cuma bertahan 5 bulan jer, kena balik..bikin hati panas jerrr.

So, member EOCM, zamsurvey bagi cadangan untuk resolve masalah ni, dia recommend smoked hedlamp ni. Dia pun pernah kena, lepas jer smoked, dah takde leakage lagi kat headlamp dia.

Inilah kedai yang zamsurvey recommend, KKP Auto Service dekat Pinggiran USJ. Pemilik kedai, ah hong...memang sempoi dan peramah. Aku set appointment sehari selepas pasang BK :)
Photobucket

Nak keluarkan headlamp Exora ni, memang kena buka bumper
Photobucket
Photobucket

1st headlamp dah berjaya dikeluarkan, seterusnya 2nd headlamp
Photobucket
Photobucket

Proses nak buka plastic cover
video

Plastic cover yang telah dibuka
Photobucket

Semburan sudah, jemuran pulak
Photobucket

Pemasangan semula plastic cover
Photobucket
Photobucket

Untuk mengelakkan leakage, memang kena letak silicon
Photobucket

Jemuran semula untuk memastikan silicon kering
Photobucket

Pemasangan semula bumper dan headlamp
Photobucket

Siap sepenuhnya, amacam? masyuk tak :)
Photobucket

Last sekali, kenalah polish nak bagi berkilat :)
Photobucket
Photobucket

Proses mengambil masa selama lebih kurang 2 jam. Harga memang berbaloi-baloi, cuma RM80. Member aku, K.E dah tolong survey kan harga untuk smoked kat melaka tapi mahal sungguh sampai RM250! Baik datang jerr sini buat

Ah hong ni memang dah expert buka dan pasang bumper Exora, tu sebab tak perlu risau, aku punya Exora ni yang ke-10 :)

Info lanjut boleh refer KKP's advertisment dekat mudah.com.my, tapi awas, sebenarnya kedai ni di Jalan Pinggiran USJ 1/8, bukannya Jalan Pinggiran USJ 18. Pinggiran USJ mana ada sampai 18, sampai Pinggiran USJ 3 jer :)

Ni aku sertakan koordinat,senang kalau sesape nak pergi

PaPaGO
E: 101" 33' 20.3"
N: 3" 3' 2.5"

Garmin
N: 03" 03.042'
E: 101" 33.338'

So, ada bran nak buat :)

9 comments:

  1. laaa ingat saya punya sorang aje headlamp belah kiri leakage..bro jimon pun sama ke...??? lepas buat smoked...confirm settle problem headlamp ke bro..??? dah report kat sc melawati...tak call2 pun...ingat nk buat jugak ni...mmg cun laaa...meriah betul bro jimon raya tahun ni..hehehehe

    ReplyDelete
  2. hehe..aku mula2 kena bulan 3 lepas, dua-dua headlamp terus, masa program gerak exora dapatlah replace immediately...tapi sebelah kanan tak tahan..berkabus...kalau ko report kat SC luar selain COE ni memang lambat nak dapat part..aku dah experienced...tu yang bila zam bgtau dia punya isu resolved, aku terus buat, nak buat nanti bgtau lerr..boleh singgah jumpa ko

    ReplyDelete
  3. pehhh.. mengancam tu setelah dibuat smoke headlamp pesawat jimon.. tahniah bro jimon.. memang cun.. cam terkena racun jimon ni.. tapi tu ler sayang.. aku nya headlamp ok lagi..tak ler pulak berkabus... emmmm..

    ReplyDelete
  4. hehe n.j...tak berkabus pun boleh buat...bagi nampak garang sket...aku mmg plan nak buat lepas jer pasang BK..

    betul tu queriocity, kalau ada leakage datang jer jumpa ah hong, dia akan rectify

    ReplyDelete
  5. perghhhhhhhhhhhhh smoking bulan puasa tak batal ke bro...

    ReplyDelete
  6. hahahah...tu kalau ko yang smoking...headlamp smoking takder hal bro :)

    ReplyDelete
  7. setelah kali kedua headlight ambe berkabus, malas dah nak menukar di cose, ambe ambil keputusan nak buat projek ni..insyaALLAH lepas raya..

    geng2 eocm yang nak buat, jom...!

    pm ambe "insan" di eocm.

    ReplyDelete
  8. queriocity, betul tu..masalah ni takkan selesai kalau kita continue claim under warranty..tau2 lah kalau gi COSE, mau habis satu hari duk kat situ jerr...jom2 buat, ajak chan sekalik

    ReplyDelete